Fixkes in cc Palethe (K)vraagetaan

PELT – Jawel ze bestaan nog steeds. Ook al hadden de Fixkes met Kvraagetaan (2007) slechts één grote hit, toch slagen ze erin om nog steeds in de belangstelling te staan, zij het dan voornamelijk door hun optredens. Al wordt hun hit en soms ook nog andere nummers zoals ‘Ongelukkig’ van hun albums nog met enige regelmaat op de radio gespeeld. In 2020 kwam hun vierde album uit en naar aanleiding van hun nieuwe show hebben ze een single uitgebracht met hun versie van de songfestivalhit van Louis Neefs uit 1969 ‘Jennifer Jennings’ dat dan ook min of meer symbool stond voor de huidige shows. In deze relatief kleine tournee kan het publiek enigszins kiezen welke coversongs ze willen horen. Waarschijnlijk is het allemaal opgezet spel maar dat mocht de pret niet drukken. Er werden telkens op beeldschermen vijf suggesties gegeven waarbij het publiek mocht roepen, fluiten of applaudisseren. Het geluid werd dan opgevangen door de decibelmeter van de zaal en gaf dan na 5 seconden aan op welk nummer het hardst gereageerd werd. Of het allemaal echt is wat die decibelmeter op die schermen deed is nog maar de vraag maar het bracht wel leven in de brouwerij en de mensen konden toch de covers horen die de band (zelf) gekozen had. Dat ging van ‘Sinds een dag of twee’ van doe Maar tot Dancing in the Dark van Bruce Springsteen. Het was in ieder geval een van de manieren om het publiek te amuseren. Daarnaast gingen ze ook in een hoek en op een tafel van de zaal staan en brachten tijdens de pauze een akoestisch setje. Ze brachten sowieso waar voor hun geld. Nog een bijzondere gebeurtenis tijdens het optreden was dat iemand uit de zaal blijkbaar van te voren met de band had afgesproken om Kvraagetaan letterlijk die avond ten tonele te brengen. Die man werd zoals afgesproken het podium opgeroepen en die verkondigde vervolgens zijn vriendin door de microfoon zijn liefde voor haar en riep haar het podium op. Zij wist kennelijk van niets en de man ging dan op één knie zitten en vroeg de vrouw letterlijk met een ring ten huwelijk. Het was wel origineel en romantisch bedacht en je moet het maar durven zo voor een volle zaal. Het verzoek werd dan ook op een welgemeend applaus ontvangen. Er diende zich echter nog een speciaal showelement aan. In een vrt programma had zanger/bassist Sam Valkenborgh van Fixkes blijkbaar een oproep gedaan voor een trompetspeler in de buurt van Pelt om mee te doen in de show van dinsdagavond. Blijkbaar deden ze dat bij elk optreden. Hierop heeft Peltenaar Jo Ieven (BacktoAmy, Dirty Undies) gereageerd en uiteindelijk heeft hij tijdens het optreden meegespeeld met Kvraagetaan en nog twee nummers met zowel trompet als met bugel. Dat bracht toch zeker ook weer iets extra’s zowel qua geluid als showelement. Toch mooi dat je als Pelts publiek dit soort dingen gewoon in je buurt kan meepikken. Het was een goede keuze van cc Palethe. 

Door Ben Ieven