Koren uit Oekraïne, Congo en Ecuador veroveren Peltse harten op EMJ

PELT – De 72ste editie van het Europees Muziekfestival voor de Jeugd bracht afgelopen weekend meer dan 3.000 jongeren uit 19 landen samen in Neerpelt. De 91 koren ontvingen in totaal 30 topscores van de vakjury. Het festival lokte niet minder dan 15.000 toeschouwers. Het was nagelbijten voor de organisatie of alle deelnemende groepen uit 3 continenten tot in Neerpelt zouden geraken. 

Zo kon het Ecuadoriaanse koor pas enkele weken geleden hun deelname definitief bevestigen. Voor 6 Congolese koorleden was het nog spannender, maar dankzij goede connecties met de Belgische ambassade in Congo werden hun visumaanvragen versneld behandeld, slechts enkele dagen voor het festival.

Ook voor de 2 Oekraïense jeugdkoren uit Kiev en Lviv was het door de oorlogsomstandigheden niet eenvoudig om met de bus af te reizen naar Neerpelt. Gelukkig werden ze met open armen ontvangen door maar liefst 20 gastgezinnen, die hen bovendien geruststelden voor de knallen van het vuurwerk en mogelijke vliegoefeningen van de F16’s uit Kleine Brogel. Op die manier werd er rekening gehouden met de traumatische oorlogservaringen van de kinderen.

Kosovaarse en Congolese ambassadeurs
Het festival lokte ook dit jaar weer tal van bijzondere gasten. De Congolese ambassadeur bracht samen met ere-ambassadeur Johan Swinnen een blitzbezoek om het Congolese koor te zien optreden. Niet vanzelfsprekend, want hij moest beschikbaar blijven voor president Felix Tshisekedi, die dit weekend de Franse president Macron ontmoette in Parijs. Ook de Kosovaarse ambassadeur zakte zaterdag af naar Neerpelt om het koor uit Pejë (Kosovo) aan te moedigen.

30 (summa) cum laudes
In totaal deelden de internationale muziekexperten 24 cum laudes en zelfs 6 summa cum laudes uit, waaronder aan Het Tienerkoor Villanella (Laakdal) en Jeugdkoor Waelrant (Borgerhout). Ook de Ecuadorianen keerden met de hoogste prijs huiswaarts. De 5 groepen uit Pelt — Showkoor Rise Up, Kinder- en Jeugdkoor De Piccolo’s, Kiliana en Jeugdkoor Timbre — sleepten allemaal de eerste prijs in de wacht.  

Vrijwilligster uit Australië
Het is duidelijk dat het muziekfestival na 72 edities nog altijd veel emoties losmaakt in Neerpelt. Zo is op het nieuwe TikTok-kanaal van het festival te zien hoe superfan Christine in tranen uitbarst wanneer ze thuis wordt verrast met een privéconcert. De Australische Sheela reisde dan weer naar de andere kant van de wereld om als vrijwilligster kennis te maken met het festival.

Op het EMJ-festival staat de internationale verbondenheid door muziek centraal, meer dan de scores die de groepen van de vakjury krijgen na hun optreden. Ook dit jaar is die muzikale verbondenheid weer prachtig tot uiting gekomen. Missie geslaagd! 

We kijken alvast uit naar de volgende (instrumentale) editie van 1 tot 5 mei 2025.

Tot dan in Neerpelt!