Weer volop spektakel bij 32ste editie Trekkertrek Leende

LEENDE – Liefhebbers van (steigerende) tractoren en trucks komen op zaterdag 11 en zondag 12 mei weer helemaal aan hun trekken in Leenderstrijp. Daar wordt op een weiland aan Strijperdijk de 32e editie van het tweedaagse evenement Trekkertrek Leende gehouden.

Door Roy de Leijer

De trekkertrekwedstrijden worden volgens goed gebruik gehouden door het Agrarisch Jongeren Kontakt (AJK) kring Eindhoven Zuid. Dit is een vereniging voor agrarische jongeren uit de gemeenten Heeze-Leende, Cranendonck, Valkenswaard en Aalst-Waalre. De eerste editie van Trekkertrek Leende werd eind jaren tachtig door het AJK gehouden op sportpark De Romrijten in Maarheeze. Later werd er onder meer uitgeweken naar evenemententerrein De Breedvennen in Leende en de Ulkedonken in Maarheeze. Vanaf 2016 wordt Trekkertrek Leende gehouden aan de Strijperdijk in Leenderstrijp.

De trucks en tractoren die dit weekend in actie komen op de Leendse kleibanen, proberen om de beurt een sleepwagen, met een steeds groter wordende weerstand, zo ver mogelijk vooruit te trekken. Als ze dat lukt over de volledige afstand van honderd meter is er sprake van een zogeheten full pull.

Het terrein is zaterdag geopend vanaf 17.00 uur. Om 17.30 uur beginnen de eerste vrachtwagens met hun wedstrijden. Zoals gebruikelijk rijdt op zaterdagavond de Vereniging Truckpulling Nederland de eerste competitiewedstijd van het seizoen in Leenderstrijp. Het deelnemersveld telt ongeveer twintig trucks met een gewicht van 8 ton. Na het grote succes van het afgelopen jaar komt de Duitse klasse opnieuw in actie in Leenderstrijp. Bij de deelnemers aan deze klasse mag de trekhaak hoger staan, wat als gevolg kan hebben dat de voorwielen van de grond komen. In de feesttent zijn er optredens van feestband Legends en DJ Siem. 

Op zondag begint het programma om 9.00 uur. Ook dan is er weer een dag vol met trekkertrek en truckpulling. Als eerste maken de deelnemers in de standaard landbouwklasse, waarin veel AJK-leden uitkomen, hun opwachting op de Leendse klei. Het gewicht loopt uiteen van 2,5 ton tot 10 ton.

Als het rond het middaguur langs de banen wat drukker wordt, gaan de pk’s en de snelheden van de deelnemende voertuigen omhoog. De ‘trekkers’ van Powerpullers Zuid rijden dan, zoals al vele jaren gebruikelijk, hun eerste competitiewedstrijd van het seizoen. Ook onze zuiderburen zijn weer van de partij. De Internationale Tractor Pulling Vereniging (ITPV) is zondag met een aanzienlijke club deelnemers vertegenwoordigd in Leenderstrijp. Er worden gereden in verschillende klassen, zoals super-stocks en supersporttractoren. De ITPV verschijnt met ongeveer veertig deelnemers in Leenderstrijp aan de start. Ook op zondag demonstreren enkele trucks hun trekkunsten. Dit om de bezoekers nogmaals te laten ervaren wat er zich de avond van tevoren op de baan heeft plaatsgevonden. 

Ook voor de kinderen is er van alles te beleven, met onder andere een groot springkussen, een zandbank en diverse andere activiteiten. Het Turbo-Team en DJ Silvie Thijs sluiten het programma op zondag af.

Kaarten kosten in de voorverkoop 14 euro voor het programma op zaterdag (15,00 euro aan de dagkassa). De voorverkoopprijs voor de zondag bedraagt 4 euro en 5 euro aan de dagkassa. Kinderen tot 12 jaar mogen het terrein gratis betreden. Voor meer info en het bestellen van kaarten: trekkertrekleende.nl.