Dodenherdenkingen in Cranendonck 

CRANENDONCK – Op 4 mei vond de Nationale Dodenherdenking plaats. In Cranendonck werd er in 4 dorpskernen stilgestaan bij de omgekomen Nederlandse militairen en verzetstrijders tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er werd gestart in Budel bij de gedachteniskapel aan de Willem de Zwijgerstraat. Harmonie E.M.M. zorgde voor stemmige muziek en wethouder Driessen van de gemeente Cranendonck zorgde voor een toespraak en de kranslegging. 

Vervolgens werd de herdenking in Budel-Dorplein gehouden, bij het kerkhof. Daar gaf wethouder Marcel Lemmen een toespraak en werd een krans gelegd. 

In Maarheeze was wethouder Karel Boonen de afgevaardigde van de gemeente bij de herdenking op het Jan Verheesplein. Het geheel werd muzikaal opgeluisterd door De Poort van Brabant. In Soerendonk kon er tijdens de gebedsdienst gerekend worden op de medewerking van het Soeriks Muziek Gezelschap. De herdenking was in de kerk en bij het verzetsmonument op het Jan Maasplein. Burgemeester Roland van Kessel verzorgde de toespraak. Verder was er ook een postuum vendelhulde door het St. Jansgilde aan de op 31 maart 1949 in het Nederlands-Indië gesneuvelde gildebroeder Jan Maas, door het St. Jansgilde. 

Foto Riek Groenen (herdenking Soerendonk met burgemeester Roland van Kessel)

Foto Jos Meusen (in Budel-Dorplein met wethouder Lemmen)

Dodenherdenking 4 mei 2024 Maarheeze

De dodenherdenking 4 mei op het Jan Verheesplein in Maarheeze, is ondanks de hevige regenbuien, op een zeer waardige wijze onder grote belangstelling verlopen. De ceremoniemeester Jac Beerten heette de familie Verhees, Wethouder Boonen, Fanfare Poort van Brabant, koor Port Vocalis, Scouting Kizito, Gilde St. Joris – St. Barbara en alle aanwezigen hartelijk welkom op deze 79e dodenherdenking. Op 4 mei herdenken we de slachtoffers, van alle oorlogen en uitzendingen. De Fanfare de Poort van Brabant, onder leiding van André Cardinaal, speelde de koraal “Wilt heden nu treden”. Daarna bracht het koor Port Vocalis onder leiding van Jeroen Driessen, Mansion of the Lord ten gehore.

Hierop volgde de kranslegging bij het oorlogsmonument, door wethouder Boonen namens de gemeente Cranendonck, samen met Jan Scheepers koning Gilde St. Joris-St. Barbara.

Aansluitend werd taptoe-signaal gespeeld door Erwin Lemmens. Daarna volgde om 20.00 uur, 2 minuten stilte om alle gevallenen te herdenken. Fanfare de Poort van Brabant speelde daarna het Wilhelmus. Na de toespraak door Wethouder Boonen volgde een vendelhulde door de vendeliers van Gilde St. Joris-St. Barbara. Koor Port Vocalis zong het lied Eternal Father, aansluitend werd er een gedicht voorgedragen door de Liselotte Appels, lid van scouting Kizito.