HAC bij dodenherdenking?

REGIO – Peter Vos stuurde dit stukje naar de redactie van HAC Weekblad. Zeker de moeite waard om te plaatsen vinden wij: “Afgelopen dodenherdenking viel mij deze grafplaat op. “HAC” zag ik staan in het embleem van een 24-jarige gesneuvelde op het oorlogskerkhof in Sterksel. Die naam wekte mijn nieuwsgierigheid…Als soldaat bleek hij ingedeeld te zijn bij het HAC, niet het HAC-weekblad maar een Honourable Artillery Company, onderdeel van het 13e regiment Royal Horse Artillery in de 11e Britse pantserdivisie. Deze divisie, met hun bekende logo bestaande uit een zwarte stier op een gele achtergrond, bevrijdde in september 1944 onder andere onze streek, of te wel het huidige verspreidingsgebied van het HAC-weekblad. De HAC-eenheid was uitgerust met kenmerkende pas in 1943 ontwikkelde Sexton gemechaniseerde rupsvoertuigen. Zo’n rupsvoertuig is op de foto rechts van de, al flink kapot gereden, weg zichtbaar. Zie ook de Black Bull-logo’s op de voertuigen, de zwarte stier op de gele achtergrond.”

Door Peter Vos