Mijlpaal voor ‘Toen het donker was’: museum trok al meer dan duizend bezoekers

BUDEL – Het Budelse museum ‘Toen het donker was’ bereikte afgelopen zaterdag een bijzondere mijlpaal. De initiatiefnemers van het oorlogsmuseum, Loek en Thijs Bakermans, zetten die middag de duizendste bezoeker in het zonnetje.

Door Roy de Leijer

Die eer viel te beurt aan Leo Claassen. Hij bezocht het museum met een groepje familieleden. De mijlpaal van duizend bezoekers werd in net iets meer dan een half jaar bereikt. Dit gebeurde geheel toevallig in het weekend van Dodenherdenking en Bevrijdingsdag.

De meeste bezoekers van het museum komen uit Cranendonck. “We hebben al verschillende schoolklassen over de vloer gehad, maar bijvoorbeeld ook leden van een seniorenvereniging. We zijn begonnen met een openstelling op iedere eerste zaterdag van de maand, maar inmiddels krijgen we ook aanvragen voor doordeweekse dagen en in de avonduren”, vertelt een trotse Thijs Bakermans.

Zijn vader Loek begon jaren geleden met het verzamelen van spullen uit de Tweede Wereldoorlog. De verzamelwoede van de Budelnaar en later ook zijn zoon is uitgemond in een heus oorlogsmuseum. Dit met als doel om het verhaal over de Tweede Wereldoorlog door te geven aan toekomstige generaties. De officiële opening van ‘Toen het donker was’ vond plaats op zaterdag 23 september vorig jaar. 

Het museum is enkel op afspraak te bezoeken. Bezoekers krijgen een persoonlijke rondleiding. Een bezoek reserveren kan via het contactformulier op de website toenhetdonkerwas.nl, via 06-13494799 (bellen of WhatsApp) en toenhetdonkerwas@gmail.com.

Foto Jos Meusen