prioritaire voertuigen 

Hallo,
Enkele weken geleden reed ik in Hasselt toen een ambulance eraan kwam met zwaailicht en sirene in werking. Ik maakte onmiddellijk plaats, maar merkte dat veel chauffeurs niet leken te weten wat zij precies moesten doen. Het inspireerde me voor deze column:

1. Je moet voorrang geven aan prioritaire voertuigen. Dat kan zijn de politie, brandweer, medische diensten of gasmaatschappijen.
2. Het betreft enkel de voertuigen met blauwe zwaailichten, niet deze met gele zwaailichten, zoals bv. takelwagens.
3. Je moet enkel voorrang geven wanneer zowel het zwaailicht als de sirene in werking zijn.
4. Maak altijd een reddingsstrook wanneer je in een stilstaande file staat, dus ook wanneer je (nog) geen prioritaire voertuigen ziet. Dit is verplicht en het programma Factcheckers toonde een tijdje terug hoeveel tijd hiermee uitgespaard kan worden: het kan dus ook levens redden. Een reddingsstrook vorm je door op de linkse rijstrook zo links mogelijk te staan en op de rechtse rijstrook zo rechts mogelijk te staan zodat er in het midden een doorgang ontstaat. Wijk enkel uit naar een pechstrook, busbaan of fietspad wanneer er effectief een prioritair voertuig aankomt en er onvoldoende ruimte is om te passeren.
5. Verleen voorrang aan prioritaire voertuigen op kruispunten.\
6. Bega zelf geen verkeersovertredingen. Wanneer je bv. voor een rood verkeerslicht staat en op geen andere manier plaats kan maken voor een doorgang, kan je wel een klein stukje vooruit rijden om uit te wijken maar mag je niet door het rood rijden.

Nog vragen rond verkeersrecht of gedagvaard voor de politierechtbank? Aarzel dan niet met mij contact op te nemen: maak een afspraak via mijn website www.lynnmeeuwissen.be of je kan hiervoor ook bellen (011/19.40.41 of 0493/25.45.31) of mailen (advocaat@lynnmeeuwissen).

Lynn