Gemeente verdeelt selectieve vallen tegen de Aziatische hoornaar

PELT – De gemeente stelt vanaf nu 200 selectieve vallen ter beschikking om de koninginnen van de Aziatische hoornaar te vangen. Die zijn onlangs uit hun winterslaap gekomen en bouwen nog tot eind mei aan een embryonest. Ze zoeken dan suikers om hun energie op peil te houden. Het moment om ze in de val te lokken dus. 

De Aziatische hoornaar kwam tot 2017 in België niet voor. Maar hij gaat ook niet meer weg. Hij brengt schade toe aan bijenvolken en de inheemse biodiversiteit  en moet bestreden worden. Om een idee te geven: een nest van deze dieren verzamelt zo’n 11 kilogram insecten om de larven te voeden. Dat komt overeen met zo’n 100 000 insecten!

Selectieve val
Deze val is selectief omdat niet alle insecten de val kunnen betreden. Koninginnen van Aziatische hoornaars kunnen er wel in, die van Europese hoornaars niet omdat zij groter zijn. Daarnaast heeft de val veel kleine openingen, waardoor kleinere insecten die de val betreden terug naar buiten kunnen. 

Wanneer?
Er zijn eigenlijk twee geschikte periodes in het jaar om de vallen uit te zetten:  vanaf midden maart tot eind mei en vanaf begin oktober tot midden december. Dan vliegt de koningin rond, op zoek naar suikerrijk voedsel. Daarom kan elke vloeistof waar veel suiker inzit, dienen als lokstof. Honing bijvoorbeeld, of een zelfgemaakt drankje dat nogal succesvol is: een mengsel van 1/3 witte wijn, 1/3 bier en 1/3 suiker (of siroop of grenadine).

Een koningin gevangen?  
Ten eerste moet je ze herkennen. Maak een foto upload deze in de app ObsIdentify. Die kan wel 20 000 planten en dieren in de natuur herkennen! Als je eentje gevangen hebt, moet de val enkele minuten in de diepvries. Daarna dood je de hem en meld je de vangst via https://waarnemingen.be/go/vespa-velutina/

De selectieve vallen kan je tot eind mei hier afhalen:
Frans Mertens, Ringlaan 183, woensdag en vrijdag 10.00 – 11.30 uur;
Frank Willems, Zilverdenstraat 2, woensdag 18.30 – 19.30 uur;
Volkstuincomplex D’n Goeie Oard, Nachtegaalstraat 31-33, dinsdag en vrijdag 10.00 – 11.00 uur;
Bezoekerscentrum De Wulp, Tussenstraat 10, zaterdag, 14.00 – 16.00 uur.

Een nest gezien? 
Meld het nest van de Aziatische hoornaar bij de Hulpverleningszone, tel: 011/54 29 00 of e-mail: info@hvznl.be. De hulpverleningszone zorgt voor de bestrijding. 

Meer info over de lokvallen van de Aziatische hoornaar in Pelt vind je op www.gemeentepelt.be/aziatische-hoornaar