‘Wereldwijde’ deelname aan avondvierdaagse in Maarheez

MAARHEEZE – Door de organisatoren van de vierdaagse wandeltocht die al vele jaren in Maarheeze wordt uitgezet, werd meteen – ja, natuurlijk! – gezegd op de vraag of ook dit keer een groep volwassen deelnemers uit verschillende andere landen deel mocht nemen. Wel verzocht men om de groep te beperken tot maximaal 30 gezien de groeiende toename. 

Net als de honderden kinderen en ouders, werden ook de wandelaars uit landen als Afghanistan, Jemen, Syrië, Soedan, onderweg en later, op de slotavond, enthousiast begroet. Deze gemixte groep was duidelijk blij met het vooruitzicht om 4 avonden mee te doen en te genieten van de omgeving die zoveel groener is dan in hun landen van herkomst. 

Ondanks de taalbarrières hadden ze elkaar en ons, de begeleiders, genoeg te vertellen. De meesten in het Engels; enkelen in Nederlands waarin ze zich soms al verrassend goed konden uitdrukken. Hun verhalen waren vooral positief, hun soms levensgevaarlijke tocht naar de veiligheid kwam slechts zelden ter sprake. Begrijpelijk maar jammer was wel, dat er elke avond méér nieuwe deelnemers van het AZC teleur moesten worden gesteld. 

Tijdens één van de stops waarbij ze onderweg door de vriendelijke vrijwilligers werden verwend met fruit en een drankje, werd er spontaan gedanst op de muziek van een soundbar. Door de mix van Arabische en andere dansen konden de omstanders niet stil blijven staan en werd er gretig mee geklapt en gezongen. Met moeite kwam de groep weer in beweging voor hun weg over de paden door de natuur. Dit jaar was gekozen voor meer ‘gebaande paden’; net als toen voerde de tocht echter ook over mooie stukken die door modder wat moeilijk begaanbaar waren. Ook dit keer kon dit de pret echter zeker niet drukken. 

Op de foto, gemaakt na het passeren van de ereboog, blijkt dit duidelijk uit de enthousiaste reacties van de hele groep. Later bij de dans op de meer westerse muziek waarmee dit evenement op vrijdagavond werd besloten, werd spontaan ook door kinderen meegedaan. Ook zij bleken het leuk te vinden om mee te doen met die grote, vreemde mensen die, net als zijzelf, gezellig samen konden spelen en dansen. 

Achteraf gezien is het prachtig om te ervaren hoe zo’n evenement mensen automatisch verbindt. Het is heerlijk om te zien dat de enthousiaste, kilometerslange sliert van de honderden kinderen met ouders zich probleemloos verstaan met zo’n groep vreemde mensen met een andere taal. 

Alle lof daarom voor de organisatoren en de vele vrijwilligers die ‘veilig oversteken, controle en catering’ zo vriendelijk verzorgden! Hartelijk dank namens alle AZC-ers die meededen en het “Inwonerscollectief Cranendonck”!