Smokkel en Grens Museum Cranendonck officieel geopend

CRANENDONCK – Het Smokkel en Grens Museum Cranendonck is donderdag 27 juni officieel heropend op haar nieuwe locatie. Onder anderen Toon van Cranendonck, voorzitter van de gelijknamige stichting, en de Cranendonckse burgemeester Roland van Kessel hieven het glas op een succesvolle toekomst van het nieuwe museum.

Door Roy de Leijer

Het museum ging in 2010 van start in Het Schepenhuis in Budel. Later verhuisde het museum samen met de VVV naar het naastgelegen winkelpand aan de Markt 22a. Dit voorjaar werd er door het Smokkel en Grens Museum een nieuwe ruimte betrokken in het gloednieuwe gebouw De Capucijner, op de plek van de voormalige Rabobank in Budel.

Het museum sloot in december haar deuren op de oude locatie, met de bedoeling na enkele maanden in het nieuwe onderkomen aan het Capucijnerplein weer open te gaan. De nieuwbouw en aansluitende inrichting vergden echter wat meer tijd dan verwacht. Bezoekers konden na het pinksterweekeinde voor het eerst een kijkje nemen in het nieuwe onderkomen, maar de officiële heropening liet nog even op zich wachten.

“Wij zijn blij met dit prachtige nieuwe onderkomen. We zien de toekomst vol vertrouwen tegemoet. De verhuizing was een hele opgave, maar met steun van onze vrijwilligers en anderen hebben we dit kunnen verwezenlijken”, sprak een trotse Toon van Cranenbroek vorige week tijdens de heropening.

Burgemeester Roland van Kessel, die al eerder een kijkje in het museum had mogen nemen, stak de loftrompet over het museum. Hij ging kort in op de geschiedenis van het smokkelen in de gemeente Cranendonck en de zoektocht naar een nieuwe locatie voor het museum. Van Kessel: “Uit alle zes de Cranendonckse kernen zijn verhalen over het smokkelen bekend. Het is een belangrijk onderdeel van ons cultuurhistorisch erfgoed.”

Het bestuur en de vrijwilligers kunnen na de heropening niet op hun lauweren gaan rusten. “Het museum is nog niet helemaal af”, vertelt bestuurslid Theo Tijsen. “De puntjes moeten nog op de i worden gezet”, vult Van Cranenbroek aan. Zo moeten er bijvoorbeeld nog enkele interactieve elementen aan de expositie worden toegevoegd. Van Cranenbroek: “Maar we wilden per se opengaan voordat het seizoen op gang zou komen.”

Ondanks de verhuizing – waardoor het museum al in december de deuren sloot – trok het Smokkel en Grens Museum in 2023 voor het eerst meer dan duizend bezoekers. Zo’n vijftienhonderd belangstellenden bezochten vorig jaar het museum dat toen nog aan de Markt was gevestigd.

Inmiddels stromen de aanvragen voor een bezoek binnen. In de eerste vier weken op de nieuwe locatie staat de teller al op driehonderd bezoekers. Tijsen en Van Cranenbroek zijn dan ook heel tevreden over de herstart van het museum. Tijsen: “We hebben al reserveringen staan tot begin april volgend jaar. Ook de eerste aanvragen voor grote groepen van vijftig tot zestig personen zijn binnen.”

Behalve een nieuwe, ruime expositieruimte is het nieuwe museumonderkomen voorzien van een ontvangstruimte, filmzaal en een kleine bibliotheek. Er is nu ook de mogelijkheid om bezoekers een kopje koffie, thee of glaasje fris aan te bieden.

Het Smokkel en Grens Museum Cranendonck is geopend van maandag tot en met zaterdag (van 13.00 tot 16.30 uur). Het museum kan nog wel een aantal vrijwilligers gebruiken, zodat het gaandeweg ook hele dagen open kan gaan.

Het museum is formeel gevestigd op het adres Schutstraatje 20d in Budel, maar de bezoekersingang is gelegen aan het Capucijnerplein, schuin tegenover de ingang van het gemeentehuis (op de plek van de vroegere Rabobank). Meer info: smokkelengrensmuseumcranendonck.nl.

Foto Jos Meusen