‘Hulde aan de mannen in het oranje’

REGIO – Maar in dit geval dan wel aan de vrijwillige brandweermannen van Leende! Zij brengen soms vrijwillig hun leven in gevaar voor onze inwoners en staan dag en nacht paraat. Het team van post Leende bestaat uit 22 vrijwilligers. Post Leende heeft de beschikking over een tankautospuit (TS), een manschappenbus en een hulpverleningsvoertuig (HV). Met dat laatste hebben ze een regionale functie, voor een gebied tussen pakweg Heeze, Maarheeze, Budel, Valkenswaard, Aalst-Waalre en een gedeelte van Eindhoven. Vanuit deze post hebben ze ongeveer 100 uitrukken per jaar. Die inzetten variëren van brand tot technische hulpverlening en van assistentie van de ambulance tot aan gaslekkages. Het grote natuurgebied dat ze in het werkgebied hebben, is een van de grote risico’s hier in de regio. Daar oefenen ze op en hebben ze afstemming over met Staatsbosbeheer. Ze controleren ook regelmatig de waterputten in dat gebied. 

Iedere dinsdagavond is de vaste oefenavond. Fotograaf Erik van Asten trof de brandweermannen deze week nadat ze geoefend hadden hoe ze een drenkeling moeten redden uit het ‘Gat van Winters’, een zandwinput. De brandweerpost Leende is altijd op zoek naar nieuwe, enthousiaste vrijwilligers. Interesse? Neem dan zeker een kijkje op www.jouwbrandweer.nl 

Foto Erik van Asten