Opnieuw gratis geveltuintjes voor inwoners Hamont-Achel 

HAMONT-ACHEL – Afgelopen voorjaar gaf het stadsbestuur gratis geveltuintjes weg. Verschillende Hamont-Achelaren schreven zich in voor dit initiatief om het stadsbeeld te vergroenen. Hun gevels werden ondertussen al aangekleed met een prachtige geveltuin. Wil jij je woning ook groener maken en bijdragen aan een natuurlijker straatbeeld? Goed nieuws! Deze herfst geeft de stad Hamont-Achel, in samenwerking met Groene Gevels vzw, opnieuw 15 gratis geveltuintjes weg. 

Een geveltuin met een goed gekozen klimplant fleurt je gevel op, zorgt voor verkoeling in de zomer, filtert het fijn stof uit de lucht, houdt het regenwater langer vast én draagt bij aan de biodiversiteit. Het stadbestuur wil met extra ondersteuning meer groen in woonkernen stimuleren, passend bij het eenparig goedgekeurd klimaatplan van de gemeenteraad. Dankzij Groene Gevels vzw en de stad Hamont-Achel kunnen eigenaars zonder voortuin of met een gevel op de rooilijn ook dit najaar gratis een groene gevel krijgen.

De eerste geveltuintjes
In april werden de eerste geveltuintjes geplaatst bij elf Hamont-Achelaren, eentje daarvan bevindt zich op het Michielsplein waar Marcel Schuurmans woont: “Ik las over deze actie in De Belleman en heb me meteen ingeschreven. In grote steden zie ik veel geveltuintjes, maar hier op het platteland willen we vaak te veel verharden. Dit initiatief is perfect om voor meer groen te zorgen in het straatbeeld. Door ook de stadsgebouwen van een geveltuintje te voorzien geeft het bestuur een goed voorbeeld. Dat de actie nu een tweede editie krijgt, is alweer een stap in de richting naar een groenere stad.”

De Hamont-Achelaar merkt dat zijn buren enthousiast zijn over zijn geveltuintje: “Verschillende buren zorgen dat het plantje water krijgt, dus hopelijk heb ik het Michielsplein wakker gemaakt en zullen er nog meer buren volgen. Geveltuintjes zijn namelijk niet alleen goed voor het klimaat, ze maken de stad ook écht gezelliger.”

Goed om weten 

 • Groene Gevels vzw gebruikt klimplanten die niet aan de gevel hechten, waardoor er geen risico is op wildgroei of schade. 
 • De aanleg van de geveltuin wordt voor je gedaan. Jij hoeft de plant alleen te verzorgen en te snoeien wanneer nodig.  
 • Voor een gratis groene gevel moet je gevel aan openbaar domein grenzen, de stoep breed genoeg zijn, en je mag geen pesticiden of invasieve soorten gebruiken. 

Benieuwd naar hoe zo’n geveltuintje eruitziet? Check de demotuintjes aan het stadhuis en gemeenschapshuis!   

Hoe deelnemen?   
Inschrijven voor een gratis groene gevel kan tot en met 30 september 2024. Alle voorwaarden, het aanvraagformulier alsook het verder verloop vind je terug op www.hamont-achel.be/geveltuin. Daarnaast organiseert Groene Gevels vzw samen met de stad Hamont-Achel zowel een fysiek als digitaal infomoment waar het project uitgebreid toegelicht wordt.   

 • Fysiek infomoment
  • Wanneer: dinsdag 3 september 2024 
  • Tijdstip: 19.30 uur 
  • Locatie: Wintertuin, Michielshof, Michielsplein 3, 3930 Hamont-Achel  
 • Digitaal infomoment
  • Wanneer: woensdag 11 september 2024 
  • Tijdstip: 19.30 uur 
  • Hoe: via Teams (je ontvangt een link voor aanvang van het infomoment)  

Schrijf je in voor een infomoment via 011 51 05 22 of via het e-formulier op www.hamont-achel.be/geveltuin.   

Liever zelf aan de slag?  
Heb jij groene vingers en wil je zelf een geveltuin aanleggen? Dien dan een aanvraag met schets in via www.hamont-achel.be/geveltuin. De stadswerf bekijkt de mogelijke afmetingen voor jouw geveltuin. Bij goedkeuring van de aanvraag hoor je snel wanneer de stoeptegels worden opengebroken.  

Let wel: indien je zelf aan de slag gaat, ben je zelf verantwoordelijk voor de kosten. Je kan wel een terugbetaling (max. 100 euro) aanvragen voor de kostprijs van de planten en de klimhulp. Alle info vind je terug op www.hamont-achel.be/geveltuin.