Eerste hulp bij persberichten


Stuur makkelijk een goede perstekst naar de HAC via onze Eerste Hulp bij Persberichten! Ook kunt u (onderaan het invulformulier) gemakkelijk tot 3 foto’s met een maximale grootte van 8MB toevoegen aan uw bericht.

Titel
Kies een pakkende titel. Dit is de kop van uw bericht. Leg uit wat er in het artikel gebeurt zonder te overdrijven. Maak een kop nooit te lang en vermijd overbodige woorden en leestekens, “Het zonnepark Budel werd geopend door een stekkerhandeling onder een stralend zonnetje!” is geen titel. “Stekkerhandeling opent Zonnepark Budel” is prima.

Introductie
Leg kort en bondig uit wat het artikel omschrijft in duidelijke taal. Fout: “Op 5 april is het alweer zo ver, dan staat de vijfde editie van het doldwaze Aprilfestival voor de deur op het Plein in Budel met tal van superartiesten voor zowel de jongere, als de oudere gasten!” Goed: “Zaterdag 5 april vindt het Aprilfestival plaats op het Plein te Budel. Onder meer Artiest nummer 1, Artiest nummer 2, en Artiest nummer 3 zullen het podium beklimmen om jong en oud een onvergetelijke dag te bezorgen.”

Perstekst
Uw hoofdbericht, ga dieper in op de materie en vermijd deze veelvoorkomende fouten:
1. Ik/Wij. De HAC is geen persoon, of groep mensen. Als u iets in de HAC zet, schrijf het dan in de derde persoon, tenzij het een persoonlijk bericht zoals een ingezonden brief betreft.
2. De 5 W’s en 1 H: Wie/Wat/Waar/Waarom/Wanneer/Hoe. Veel inzenders vergeten dingen die voor hen vanzelfsprekend zijn, of omschrijven dingen op een voor hen vanzelfsprekende manier. “Afgelopen donderdag” is een beperkt houdbaar begrip. Gebruik liever “Donderdag 5 april”.
3. Spelling. Haal uw tekst even door de spellingscontrole. Een typfout is snel gemaakt.

Einde
De tekst is af! De 5W’s en 1 H zijn beantwoord. De spelling is gecontroleerd. Het einde van uw bericht is vrij, u kunt alle hoofdzaken nog eens op een rijtje zetten. “We begroeten u graag op maandag 15 juli om het glas te heffen op ons nieuwe clubgebouw”. Maar we zijn zelf erg gecharmeerd van mooie woordspelingen, leuke grapjes, anekdotes, weetjes,… om vrolijk af te sluiten. Kijk maar. Het is uw persbericht.