Expositie Heksenjacht 

CRANENDONCK – Na een succesvolle start, opent expositie #Heksenjacht weer haar deuren!  Bezoek op zondag 6 maart tussen 11.00 uur en 16.00 uur de installatie die je op eigentijdse manier mee terug neemt in het verhaal van de vijf vrouwen die daar als heks vervolgd werden. De expositie wordt gehouden in de kasteelvilla van de Baronie in Soerendonk.

Ervaar de heksenvervolging in woord en beeld

Kasteel Cranendonck was in de zomer en het najaar van 1595 het decor van duistere gebeurtenissen. Jenneken inde Camer, Margriet Brycken en haar twaalfjarige dochter Heylken worden levend verbrand. Ook Hendrickxen wacht dit lot, maar zij slaat gevangen in het kasteel de hand aan zichzelf. Anna van Os wordt als enige uiteindelijk niet schuldig bevonden aan hekserij, maar zal de rest van haar leven invalide blijven als gevolg van de martelingen. Het waargebeurde en adembenemende verhaal van de heksenvervolging komt in het kasteel van Cranendonck tot leven via kleurrijke beelden en intrigerende teksten, aangevuld met animaties. Er is speciale aandacht voor de letterlijk opgetekende getuigenissen van het meisje Heylken, dat pas twaalf was toen ze veroordeeld werd tot de brandstapel. Daarnaast wordt ook duidelijk hoe actueel het verhaal van deze vijf vrouwen is; functioneren (social) media soms als virtuele brandstapel van het heden?

De expositie Heksenjacht is op 6 maart 2022 gratis te bezoeken. Door de gekozen opzet is de presentatie zeker geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. We volgen voor de openstelling de actuele corona-richtlijnen van de Rijksoverheid. Buiten kun je alvast een tipje van de sluier meemaken van de beleefroute ‘Van kwaad tot erger’. En Stan Hendriks zal met Stans’ koffiekarretje voor wat warmte zorgen. Voor meer informatie en actuele openingstijden verwijzen wij u naar www.heksenjacht.com. Heksenjacht is gebaseerd op het boek van Johan Otten, Duivelskwartier.

Archieffoto Jos Meusen