De ins en outs van triggerpoint-therapie

REGIO – Een relatief nieuwe therapie binnen de fysiotherapie is de zogenaamde triggerpoint therapie. Bij triggerpoint therapie kunnen NeuroMusculaire Triggerpoints, ook wel NMTrP’s, worden behandeld. Deze zogeheten triggerpoints worden in de volksmond ook wel spierknopen genoemd. Dit zijn lokale verkrampingen in de spieren die voelbaar zijn als pijnlijke plaatselijke verdikkingen. In alle spieren in het lichaam kunnen triggerpoints ontstaan en deze kunnen uitstralende pijn in een ander deel van het lichaam veroorzaken. Als behandeling wordt tegenwoordig vaak triggerpoint therapie toegepast. Triggerpoint therapie is er namelijk op gericht om deze triggerpoints in de spieren te inactiveren. Hoe werkt deze therapie dan precies?

Hoe ontstaan neuromusculaire triggerpoints?
Voor een goed begrip van triggerpoint therapie is het allereerst belangrijk om te weten hoe triggerpoints eigenlijk ontstaan. Kort gezegd zijn er verschillende oorzaken voor het ontstaan van triggerpoints. Triggerpoints kunnen ontstaan bij verkeerd gebruik van de spieren, maar ook bij spieren die wel normaal gebruikt worden, maar waarbij het lichaam slecht in balans is. Oorzaken van triggerpoints zijn bijvoorbeeld stress, over- of onderbelasting. Een spier bestaat uit vele spiervezels. In rusttoestand zijn deze vezels niet uitgerekt of samengetrokken. Bij de eerder genoemde oorzaken kunnen bepaalde vezels in een gebied meer samengetrokken zijn, waardoor plaatselijke verdikkingen ontstaan. Door de plaatselijke verdikkingen is de doorbloeding in de betroffen spiervezels erg slecht. Hierdoor hopen afvalstoffen op, verkleven ze en ontstaan triggerpoints.

Wat zijn de gevolgen van triggerpoints?
Triggerpoints zorgen ervoor dat de spieren stijf aanvoelen. Ze veroorzaken pijn en vaak leidt dit tot chronische pijn, niet alleen op de plek van de triggerpoint zelf, maar ook in andere gebieden. De meeste actieve triggerpoints kunnen namelijk voor uitstraling zorgen, waardoor pijn in andere gebieden wordt ervaren. Dit komt omdat de spier waarin de triggerpoints zich bevinden verzwakt is en niet goed meer functioneert. Andere spieren nemen de taak van deze verzwakte spier dan over, waardoor hier uitstralende pijn ervaren wordt. U kunt bijvoorbeeld denken aan een triggerpoint in de spieren in het schouderblad, die uitstraling naar de arm veroorzaakt. 

Toepassingen van triggerpoint therapie
Triggerpoint therapie kan tegen verschillende klachten ingezet worden. Omdat spiervezels betrokken zijn, is de therapie voornamelijk geschikt voor klachten die veroorzaakt worden door spieren. U kunt hierbij denken aan schouderklachten, armklachten, nekklachten, heupklachten, bilklachten, kuitklachten, hoofdpijnklachten en tot slot rugpijn. Het gaat hierbij dan om bijvoorbeeld pijn, krachtverlies, stijfheid of beperkte beweeglijkheid. Als u zich in deze klachten herkent kan triggerpoint therapie een mogelijkheid voor u zijn, bijvoorbeeld de triggerpoint therapie bij Fysiotherapie4all

Hoe ziet de behandeling eruit?
Triggerpoints kunnen door middel van verschillende technieken behandeld worden. De fysiotherapeut zal voor één van deze technieken kiezen of een combinatie ervan. Dit zal van tevoren met u besproken worden. Meestal zijn er meerdere sessies nodig om de klachten te verhelpen. Voor de meeste klachten zijn gemiddeld 4 tot 8 sessies nodig. De volgende technieken kunnen toegepast worden:

Dry needling
Bij deze techniek worden acupunctuurnaalden lokaal in een triggerpoint ingebracht waardoor de kramptoestand wordt opgeheven en er ontspanning volgt. 

Triggerpoint massage
Door massage van triggerpoints kan de doorbloeding gestimuleerd worden, waardoor afvalstoffen beter afgevoerd worden en daardoor triggerpoints herstellen.

Manuele druktechnieken
Bij deze techniek wordt het triggerpoint verplaatst binnen de spiervezel naar een gebied dat beter doorbloed is. Hierdoor zal het triggerpoint herstellen en verdwijnen.

Houdingstherapie
Bij een goede lichaamshouding is de kans op het ontstaan van (nieuwe) triggerpoints kleiner. Daarom kan de fysiotherapeut ook adviezen en/of oefeningen met betrekking tot lichaamshouding geven.

Rekken (en koelen)
Ook bij rekken zal het triggerpoint zich verplaatsen naar een beter doorbloed gebied waardoor het sneller herstelt. Deze techniek kan gecombineerd worden met koelen, waarbij een koude spray op het triggerpoint wordt gespoten om de triggerpoints uit te schakelen. 

Myofasciale release technieken
Deze laatste techniek is erop gericht om fascies soepeler te maken. Dit is bindweefsel dat alles in het lichaam met elkaar verbindt en is daarom betrokken bij triggerpoints. Bij het soepeler maken van fascies is het herstel van triggerpoints beter.

Het is van belang niet te lang met klachten rond te blijven lopen. Daarom is het bij eerder genoemde klachten aan te raden om triggerpoint therapie te overwegen. Zo zijn de triggerpoints gauw verleden tijd.