Officiële opening Ursulinenklooster

PELT – Het lint voor de echte opening werd al op 7 maart doorgeknipt maar op zaterdag 20 maart gingen de deuren van het gerestaureerde en gerenoveerde Ursulinenklooster in Pelt open voor het grote publiek. 

Door Ben Ieven 

Men kon het bijzondere gebouw op alle vier verdiepingen gaan bewonderen. Het werd al direct duidelijk dat de werkzaamheden enorm geweest moeten zijn. Alleen al het schilderwerk van al die lokalen, gangen en trappenhallen geven je de indruk van ‘hier komt nooit een einde aan’! De renovatie duurde 22 maanden en gebeurde met ondersteuning van de gemeente Pelt, Onroerend erfgoed en Agion en dit voor een bedrag van 3,5 miljoen euro. Het historisch kloostergebouw wordt vanaf nu onderdeel van de WICO scholengemeenschap Noord-Limburg die ook 600.000 euro bijgedragen heeft. Door deze renovatie kan de school over de hele campus specifieke vaklokalen aanbieden met eigen didactisch materiaal op maat van elk vak. Het gebouw is volledig aangepast aan de mogelijkheden van de huidige tijd zoals onder meer een geïntegreerde ventilatie. Er is duidelijk gewerkt met het nodige respect voor de geschiedenis van het klooster en de rol ervan in het huidige Noord-Limburgse onderwijs. Deze moderne WICO campus herbergt nu zo’n 850 leerlingen en 150 personeelsleden. De herbestemming van het kloostergebouw was blijkbaar nodig om voldoende kwaliteitsvolle schoolruimtes ter beschikking te hebben. Het hele gebeuren is een prachtig voorbeeld van een herbestemming van religieus erfgoed.