Oei, oei, dat doet pijn 

Ik durf het niet hardop te zeggen, zelfs niet te fluisteren, daarom heb ik het opgeschreven:  Partijen die niet geluisterd hebben naar de burger hebben een grote draai om de oren gekregen. De conclusie kan niet anders zijn dat als je doet wat je belooft zonder poespas je zomaar de grootste wordt. Zo simpel is het.

Het AZC en de besluitvorming hierover was HET- verkiezingsitem in Cranendonck.

Het CDA, Pro 6 die het referendum over het AZC hebben geblokkeerd zijn de grote verliezers gebleken. Tot zover. De VVD is gelijk gebleven hierdoor, ondanks de beste folder met beloftes. Wat al jaren speelt, is de zeer lage opkomst van de stemmers. De burgers is het vertrouwen in onze vertegenwoordigers al lang kwijt. Hoe zou dat toch komen? Je zou  kunnen stellen dat de manier zoals wij onze politiek naar de burger vertalen niet meer werkt. Is niet meer van deze tijd. Alles gaat in sneltreinvaart vooruit, behalve onze manier van besturen. Zit al meer dan 150 jaar op slot. Dat heeft alles te maken met macht. Macht die men niet af wil staan. Partijbelang boven burger belang. Moeten we niet stoppen met het partijensysteem en overgaan tot een to-dolijst voor de gemeenschap. Deze top 10 lijst zeg maar wordt gecreëerd door de burgers zelf.

Een tot in de puntjes zeer goed werkende applicatie(app) zou wel eens een heel groot succes kunnen worden. Dit kan op straat-wijk-kern- of complete gemeente gaan.

De items met de meeste urgentie en stemmen wordt uitgevoerd door de raad.

Veel meer dan nu complexe vraagstukken voorleggen aan de burger, zodat de burger het gevoel krijgt dat zijn stem er wel degelijk toe doet.(referendums).

De wooncrisis. 

Zomaar een klein voorbeeld: Leg de burger voor om een luxe woonresort te bouwen op de Baronie van Cranendonck, met in totaal 1000 bungalows, voor permanent verblijf. Voor iedereen een betaalbare bungalow van 150.000 euro op eigen grond en voor constante bewoning. Gaaf toch?

Eerste reactie van gevestigde orde: Kan niet, onmogelijk.

Tweede reactie: Maak het dan mogelijk dat het wel kan, omdat de burger dit wil.

(Als het idee van de stoommachine in de prullenbak was beland, leefde we nu nog in berenvelletjes.)

In het voortraject zijn er meer dan 1000 handtekeningen verzameld door de burgerij voor dit idee. Een referendum is hiermee een feit.  

Bij een dikke ja gaat de gemeenteraad dit voor ons uitvoeren.

Nog iets wat zou kunnen helpen.

Maak het de burger zo gemakkelijk mogelijk:

Maak het stemmen mogelijk via een zeer goed beveiligde inlog via een telefoon voor zowel referenda als echt stemmen.(Toch weer die app)

Welke partij heeft dit idee in zich?? 

Goed. Voorlopig ben ik blij dat het gezonde verstand en de democratie is teruggekeerd in onze raad. En dat is pure winst.

Ingestuurd door Cor van Mierlo.