Buurtpreventie inzet in supermarkten Maarheeze en Budel 

Recent gaven de ondernemers van de Jumbo supermarkten in Maarheeze en Budel, en personeel van de Lidl in Maarheeze bij ons aan dat er structureel veel overlast is in de zin van winkeldiefstallen en intimidatie van het personeel, voornamelijk (maar zeker niet alleen!) door bewoners van het AZC Budel. 

Het is voor hen bijna niet te doen om full-time een beveiliger in te zetten om de orde in de winkel te handhaven en het gevoel van veiligheid voor hun personeel te vergroten. Er is beperkt steun van het toezichtteam dat overdag wordt ingezet in de dorpscentra door het ministerie J&V, maar dit is verre van voldoende om de extreem toenemende overlast (vooral in de avonduren) tegen te gaan. 

Vandaar dat ons als Buurtpreventie is gevraagd of wij wellicht iets voor hen kunnen betekenen. Wij hebben daarop de ‘Incidentenmeldkamer’ whatsappgroep fors uitgebreid en ook het toezicht hebben wij direct flink geïntensiveerd. Onze vrijwilligers lopen structureel meerdere malen per dag toezichtrondes door het centrum van Maarheeze en houden daarbij de supermarkten extra goed in de gaten. Daarnaast acteren zij op de overlastmeldingen die binnenkomen.

Toezichthouders Jumbo
Sinds kort zijn er ook vrijwel dagelijks 2 vrijwilligers actief die op wisselende tijden fysiek aanwezig zijn in de Jumbo supermarkten. Ze hebben de winkel gecheckt op veiligheidsrisico’s en geadviseerd welke verbeteringen mogelijk zijn qua toezicht en overzicht. Zij zijn herkenbaar aan een zwart shirt met logo van de Buurtpreventie en staan klaar voor personeel en klanten om de veiligheid te waarborgen. Als klanten ondersteuning wensen omdat zij zich niet veilig voelen staan deze toezichthouders altijd voor hen klaar. Daarnaast zijn ze aanwezig ter ondersteuning voor het (vaak jonge) winkelpersoneel zodat zij veilig hun werk kunnen uitoefenen en zich prettig kunnen voelen op hun werkplek. Er worden willekeurig tassencontroles uitgevoerd, er wordt gezorgd dat rugzakken niet mee de winkel ingenomen worden, er wordt ondersteuning geboden bij het uitvoeren van de verplichte leeftijdscontrole en er wordt streng gelet op winkeldiefstallen. Indien er een winkeldief op heterdaad wordt betrapt zal de toezichthouder in actie komen om de dief door de politie te laten arresteren. 

Vrijwillige inzet 
We vinden het fijn dat onze 100% vrijwillige inzet enorm wordt gewaardeerd door zowel klanten als het personeel van de supermarkten en ontvangen dan ook dagelijks positieve reacties. We zullen toezicht blijven houden zolang dit gewenst is, en zijn dan ook op zoek naar enthousiaste en daadkrachtige maar bovenal geschikte ,,collega’s” om het toezicht te kunnen intensiveren en waarborgen. Heb je serieuze interesse?! Meld je dan via email buurtpreventiecranendonck@gmail.com of bij onze toezichthouders, we gaan dan graag met je in gesprek. We hopen u allen nog lang van dienst te kunnen zijn! 

Ingezonden door Buurtpreventie Cranendonck