Wa zegde doa? Doa zegde wa!

Omdat het jammer zou zijn als de dialecten in onze streek zouden verdwijnen, willen we graag dat deze dialecten weer meer gaan leven bij de mensen. Daarom roepen we jullie wekelijks op om te reageren en om een Nederlandse zin om te zetten naar jullie dialect.   E-mail naar [email protected] Vorige week was de opdracht:  ‘Welke variant kent jouw dialect – Ze dronken veel, want ze hadden altijd dorst.’ We kregen deze keer volgende inzendingen:

SOERENDONK:  Ze zope verrèkkes, want ze verrèkden altied van de dórst. Maar ook: Zu zoepen veul , want ze häwen altiet unne druugen lêver .

BUDEL-SCHOOT: Ut zien zoeplaep want ze verekke altîêd van dun dorst.

BUDEL-DORPLEIN: Zillie dronken als een heggel, ze hân altied dorst.

HAMONT:  Ze zoope veûl want ze hauwe è-mèr dòarst.

ACHEL: Ze zoopen nogal veul want ze hawwen altied dorst.

NEERPELT: Ze zopen veul, want ze hawwen altied dorst.

OVERPELT: Ze dronken hieël veul, want ze hawwe den hieëlen tiêd dòòrst. Oftewel: Ze zopen hieël veul, want ze hawwe ammer toe dòòrst.

EINDHOUT: Zelle droenke veul , want zelle hadde altaa deust.

KEULEN: Se dronken vil, ze hadden och immer doosch. Drinke me noch e dröpche, us dem kleene henkelspötche

ZEIST: Se soppen so veul en hadde nooi genog.

DEURNE: Asse toch geis bring mich dan inne gang eine friet zoorvleis mèt belsje majenais mèt.

DRACHTEN: Se dronken in soad om’t se altyd toarstich wiene.

Mocht je nu iets lezen waarvan je vindt of denkt dat het niet klopt, laat dat dan even weten. We willen hier laten zien dat er wel degelijk verschillen zijn, maar ook duidelijk maken hoe klein deze verschillen vaak zijn. Verder staat het vrij om te reageren en om verhalen in te zenden. Zolang het maar over onze dialecten gaat. 

Zo maken we er samen een levendige rubriek van. De opdracht voor volgende week is: Welke variant kent jouw dialect – Hij had altijd overal commentaar op? Stuur deze zin in jouw dialect vóór dinsdag naar [email protected] dan plaatsen we volgende week de reacties en een nieuwe zin om te vertalen.