Imposante signeersessies in De Zevensprong te Achel

Jan Bosschaert is volgens organisator en uitgever Johan Gerlings één van de grootse namen van het weekend van 4 en 5 september. Samen met nog tien bekende schrijvers en striptekenaars / illustrators zal hij in hotel-restaurant De Zevensprong aan de Sint-Odilialaan zijn albums signeren. 

Tekst en foto’s: Evert Meijs 

De laatste signeersessie was in 2012, met Paul Geerts. Gerlings: “De Zevensprong is een fijne locatie en we hebben besloten dat het nu weer mogelijk is om voor de stripliefhebbers een signeerweekend op touw te zetten.” Er is een aantal illustrators/tekenaars die twee dagen komt, daarnaast zijn er op zaterdag nog enkele gasten en op zondag komt er ook nog een extra groep kunstenaars.

Bosschaert

Voor wie niet zo thuis is in de stripwereld: Jan Bosschaert komt met drie reeksen die hij gemaakt heeft. Volgens Gerlings komt hij met ‘Sam’, een serie van dertien delen. Sam is als garagemonteur de hoofdpersonage in de boekenserie en van haar zijn fraaie tekeningen gemaakt. Enkele titels: Goudkoorts, Aan de grond, Dubbel en dwars, Hazera en Naar Pruttelaar.

Ook  ‘Verniste vernepelingskes’ brengt Bosschaert mee, bestaande uit zeven delen, en de serie ‘Jaquar’ met drie delen. De bekende Belgische kinderboekenschrijver Marc de Bel schreef heel veel albums waarvoor Bosschaert bijna alle illustraties maakte. 

In De Zevensprong zal ook een nieuw album van Bosschaert verschijnen, met een originele pagina. Het album ‘Lut’ tekende hij speciaal voor een jarige Belgische vakbond. Er worden ook twaalf gesigneerde prentjes uitgegeven van hoofdpersoon Sam terwijl hij ook het ontwerp heeft gemaakt voor een wijnetiket met een bedrukt glas in een geschenkdoos. Ook zijn er twaalf exemplaren ex librissen die hij signeert.

Kim

Uit 96 delen bestaat ‘Bakelandt’, van de vermaarde Hec Leemans, die overigens ook voor ‘FC De Kampioenen’ tekende. Er zijn verder twee Franstalige tekenaars: Hachel met het boek ‘’Benjamin’ en Jamar met ‘Francois Jullien’ en ‘Fouclauld. Zo heeft elke striptekenaar een eigen product om te waarmerken. Zo tekent Kim ook voor het VRT-Journaal en is hij samen met Bosschaert wel de fine fleur van het Achels weekend. Manuel Tenret is ook een Franstalige tekenaar en komt met ‘Rataplan’, van de Lucky Luke-reeks. De strips zien er stuk voor stuk schitterend uit, in full-color. Voor de liefhebbers een unieke kans om in contact te komen met vermaarde striptekenaars.

Op de valreep meldt Johan Gerlings: “Een extra tekenaar waar we ook heel blij mee zijn is Charel Cambré. Hij maakt de reeks Amoras ( spinn off van Suske en Wiske). Verder tekent hij de albums Jump, Filip en Mathilde en  Junior Suske en Wiske. Charel signeert op zaterdag”, waarmee het programma compleet is. Maar ook het Leukebroedersteam zal acte de présence geven, bestaande uit

Peer Coolen ( Valkenswaard), Uco Egmond en Arjen  Vriezekolk. Arjen is bekend van de Valkenswaardse puzzels die hij tekende, en de Leukebroederspuzzel, die ook gepresenteerd zal worden.

Een uniek moment.

Het volledige programma ziet er als volgt uit:

Beide Dagen :

Jan Bosschaert: -Sam – Verniste vernepelingskes – Jaquar -illustreert albums o.a. voor Marc de Bel

Hec Leemans : -Bakelandt  – Fc de kampioenen. Van Leemans is er ook een gesigneerde prent.

Claus Sholz : -Rode Ridder. Van Sholz zijn er ook gesigneerde prenten beschikbaar.

Bart Proost : -Alexander de Grote – Alleen op de wereld -Kaspar Hauser

Op zaterdag signeren :

Hachel:  -Benjamin

Jamar: -Francois Jullien, -Fouclauld

Barcas: -Alexander de Grote

Kim: -Esther Verkest  – Cartoonist. Ook Kom komt met een gesigneerde prent in honderd exemplaren.

Charel Chambre

Peeter Coolen

Arjen Vriezekolk 

Uco Egmond.

Op zondag signeren :

Patrick Van Oppen:  -Quinn Novak

Manuel Tenret:  -Rataplan

De signeersessies vinden plaats op zaterdag 4 en zondag 5 september van 10.00 u tot 17.00 u. De toegang is gratis.