Activiteiten rondom Wereld Alzheimer Dag

WEERT – Dinsdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. Op deze dag wordt er in de hele wereld aandacht gevraagd voor de ziekte van Alzheimer en dementie, en de impact van deze ziekte voor de persoon zelf en zijn omgeving. In Weert en Nederweert steven we naar een dementievriendelijke samenleving. Punt Welzijn en andere organisaties maken hier samen een punt van door speciaal voor mensen met dementie en hun naasten diverse activiteiten te organiseren rondom Wereld Alzheimer Dag. 

Activiteiten en informatie voor mantelzorgers

Als je in je omgeving met dementie te maken krijgt loop je tegen veel vragen aan. Op 20 september is er een informatieavond waarbij je handvatten en tips krijgt aangereikt die je kunnen helpen in de dagelijkse omgang met je naaste. Mantelzorgers kunnen op 23 september gratis de bioscoopfilm ‘The Father’ bezoeken. Hierin heeft  Anthony Hopkins een fascinerend portret van een dementerende vader neergezet. Deze avond zijn medewerkers van mantelzorgondersteuning, Hulp bij Dementie en het Alzheimercafé aanwezig om meer informatie te geven en in gesprek te gaan met de bezoekers.

Activiteiten voor mensen met dementie (en hun naasten)

Voor mensen met dementie is deelname aan activiteiten niet altijd meer even eenvoudig. Daarom streven wij naar activiteiten waarbij hier rekening mee wordt gehouden. Op 22 september organiseert het Erfgoedhuis samen met Bibliocenter een interessante bijeenkomst over de bevrijding van Weert. De beelden van vroeger zouden zomaar weer wat herinneringen teweeg kunnen brengen. Een dag later, op 23 september, vindt er in Gotcha Cinema voor het eerst een dementievriendelijke filmvoorstelling plaats. Dit betekent dat de voorstelling is aangepast zodat er minder prikkels zijn voor de bezoekers. Denk hierbij aan: geen reclamefilmpjes, meer verlichting in de zaal en het geluid dat zachter wordt afgespeeld. De film zal vooral gericht zijn op beleving. Ook deze activiteiten worden gratis aangeboden aan mensen met dementie en hun naasten.

Campagne

Medio september publiceert Punt Welzijn een campagne om aandacht te vragen voor een dementievriendelijke samenleving. Steeds meer mensen krijgen deze ziekte en dat betekent dat we er allemaal mee te maken krijgen. In het verenigingsleven, als ondernemer of medewerker, als buur, vriend of misschien wel als partner. Merk je dat iemand binnen jouw omgeving verward is en zich opeens anders gedraagt? Met een klein gebaar help je hem of haar weer op weg en zorg je ervoor dat dementie geen reden is om buitenspel gezet te worden. Punt Welzijn denkt graag met je mee!

Aanmelden

Benieuwd wat er allemaal te doen is? Het complete aanbod, informatie en hoe je je kunt aanmelden vind je op  www.puntwelzijn.nl/dementie. Ook lees je hier wat jij kunt doen voor iemand met dementie.