Kaarsenmakers te Hamont

HAMONT – In Hamont vind je op het marktplein het beeld van de kaarsenmaker (1989). De maker van het beeld is Lou Boonman, hij heeft in Limburg meerdere werken staan. Ook het poermanneke in Pelt is gemaakt door hem. 

Door Melissa van Wijngaarde 

Het beeld is leuk om te zien en vertelt zo een deel geschiedenis van Hamont. Met een wandeling door het centrum van Hamont kan deze niet ontbreken. Het beeld valt niet zo op en kan daardoor wel eens vergeten worden. Kaarsen maken heeft een lange geschiedenis in Hamont. Al meer dan 100 jaar werken de Hamontenaren met bijenwas als natuurproduct om kaarsen te maken. Ondertussen is de wasblekerij, opgericht in 1853, uitgegroeid tot een bekende kaarsenfabriek. De wasblekerij die opgericht werd door Hendrick Jan Spaas was eerst een brouwerij in de Posthoorn. De bijenwas werd daar gebleekt en dan konden ze er in abdijen of kloosters kaarsen mee maken.