Mia Bloemen ‘Hof-steekmaakster’ De Teutepeuters

HAMONT-ACHEL – Tijdens de kroegentocht op carnavalszondag hebben De Teutepeuters Mia Bloemen in de bloemetjes gezet. Al 55 jaar, oftewel 5×11 jaar, maakt Mia eigenhandig de steken van de vereniging. Nu geeft ze naald en draad door aan Marita Martens. 

Normaal was het de bedoeling Mia te huldigen tijdens de traditionele machtsoverdracht met carnavalszondag in het Stadhuis, maar door de gekende omstandigheden kon dit jaar deze machtsoverdracht niet plaatsvinden. Met een smoesje werd Mia door haar echtgenoot Colla Gielen meegenomen naar café de Végtès, alwaar de Teutepeuters haar stonden op te wachten. 

Mia is 83 jaar en startte in 1967, op 28 jarige leeftijd, met het maken van de steken voor de vereniging. Haar man Colla moest in die tijd de steken èèn voor èèn passen en omdat zo’n steek hem wel goed stond werd er al snel beslist dat Colla zou aansluiten bij de Teutepeuters. Intussen is Colla op carnavalspensioen en als “Rustende Zwaluw” erelid van de Teutepeuters. Wijlen Prins Sooi I (broer van Colla) had de eer om als eerste Prins de eigengemaakte en dus nog steeds unieke steek te mogen opzetten. Mia heeft de tel niet bij gehouden, maar volgens een ruwe schatting denken we dat ze zo’n slordige 300 steken gemaakt heeft! Omdat Mia dat al die jaren vrijblijvend heeft gedaan werd er naar de leden toe enkel de materiaalkosten aangerekend, waarschijnlijk zal de kostprijs van eenzelfde steek in de winkel 5 tot 6 x hoger bedragen. Mia heeft ieder jaar met de Prinsenzitting het voorrecht om in De Posthoorn als eerste de nieuwe Prins te mogen zien, zodat ze eigenhandig zijn steek op maat kan maken, dit voorrecht willen de Teutepeuters haar in de toekomst nog altijd gunnen, en zo zal Mia als eerste buitenstaander de ruimte mogen betreden waar de nieuwe Prins wordt afgeschermd van het publiek in de zaal. 

Steeds heeft ze naald en draad bij om steken ter plaatse te kunnen herstellen of snel een aanpassing te kunnen doen. Ook is Mia de meter van onze huidige Prinsenwagen die de vorm en kleuren heeft van onze steek. De afgelopen jaren heeft Mia in alle stilte gewerkt aan de opvolging en na 55 jaar heeft Mia dan ook besloten om er definitief een punt achter te zetten. Ze geeft naald en draad over aan Marita Martens, die ze zelf heeft opgeleid zodat de toekomst van onze unieke steek gevrijwaard kan blijven. 

Langs deze weg wensen wij Marita dan ook veel succes toe. Ook namens de Stad Hamont-Achel was er een afvaardiging van het Stadsbestuur aanwezig om Mia te bedanken. Opperteut Rik Rijcken was verontschuldigd maar Schepen Bèr van de Schans heeft haar een leuke attentie overhandigd. Mia, nogmaals onze welgemeende dank! De Teutepeuters, alle ex- leden en oud-Prinsen zijn u zeer erkentelijk voor deze unieke prestatie!