Derde film door Peltenaar Michiel Thomas

PELT – De 35-jarige regisseur Michiel Thomas – wonend en werkend in Los Angeles – opent deze keer met “Gemmel & Tim” de ogen voor alle Ed Bucks in de wereld, want deze multimediale documentaire gaat over homofobie, racisme en necropolitiek. 

Gemmel “Juelz” Moore (1991-2017) en Timothy Dean (1963-2019) hebben elkaar nooit ontmoet, maar stierven onder heel gelijkaardige omstandigheden. Beiden bezweken aan een overdosis meth in het huis van Ed Buck, een rijke politicus die zich inzette voor de LGBTQIA+-gemeenschap in West Hollywood. Ondanks Gemmels schreeuw om hulp in zijn dagboek, wordt de dood van deze homosexuele zwarte man beschouwd als het gevolg van een triest ongeval. Vreemd toch wanneer Tim, een tweede homosexuele zwarte man, levenloos bij Ed Buck aangetroffen wordt ! Bucks vergiftigde gedrag wordt volop aangeklaagd op sociale media, maar gerechtigheid blijft uit, tot groot verdriet van familie en vrienden…

Regisseur Michiel Thomas ontmoette Tim enkele keren via gemeenschappelijke vrienden in het basketbal en zag hoe sterk zijn dood hen aangreep. Michiel wilde niet langer aan de kant blijven staan en op zijn manier een steentje bijdragen aan meer gelijkheid en rechtvaardigheid, temeer na de dood van George Floyd en de Black Lives Matter-protesten in 2020.

Hij schetst een respectvol ontroerend beeld van de levensloop van Gemmel en Tim door de ogen van zijn vrienden, die hun verlies proberen te verwerken, via empathische interviews, subtiele beeldinvalshoeken en integere muziekachtergrond.

Bijzonder aan deze film is de samenwerking met Antwerpenaar Remy Ndow, die de soms gruwelijke gebeurtenissen op een humane manier via animatiebeelden integreert in het geheel.

Het is regisseur Michiel zijn intentie anderen te beschermen tegen een vergelijkbaar tragisch lot door kritisch te blijven kijken naar wat er zich afspeelt en te voorkomen dat door racisme of machtsmisbruik zulke gebeurtenissen onder de mat worden geveegd. 

Deze Peltenaar timmert aan zijn carrière als sociaal geëngageerde documentairemaker : in 2015 met Gameface. In 2021 met That’s Wild ; telkens met verschillende internationale prijzen.  Gemmel & Tim was tevens onlangs te zien op het filmfestival in Oostende.

Woensdag 16 maart 2022 om 20.15 u Dommelhof, Toekomstlaan 5 in Pelt

Reservatie via 0032 11 805000 of via www.dommelhof.be Michiel leidt persoonlijk de film in en is ter beschikking voor een nabespreking.