Ook Cranendonck krijgt gedichtentafels

CRANENDONCK – Onder de titel ‘Poëzie door heel Cranendonck’ heeft VVV Cranendonck verspreid over de gemeente Cranendonck een twintigtal zogenaamde gedichtentafels geplaatst. Wandelaars en fietsers kunnen deze gedichtentafels bezoeken met behulp van een wandel- en fietskaart. De gedichtentafels worden op zondagmiddag 20 maart officieel onthuld. 

Door Roy de Leijer

De gedichtentafels schoten de afgelopen maanden als paddenstoelen uit grond. Het zijn hoge metalen tafels, waarop drie aluminium boeken liggen. Een van die boeken is opengeslagen en hierin zijn twee gedichten gefreesd: een van leden van schrijverskring Literatuurke uit Maarheeze en een van een leerling van groep 7 of 8 van de Cranendonckse basisscholen. Om de kinderen aan het dichten te krijgen, hebben leden van de schrijverskring in de groepen 7 en 8 van alle basisscholen poëzie-workshops verzorgd.

De leerlingen mochten een gedicht schrijven met de locatie van de gedichtentafel die het dichtst bij de eigen school staat als inspiratiebron. Een jury koos de 20 mooiste gedichten, die uiteindelijk op de metalen boeken staan. Het is de bedoeling dat de gedichten om de drie jaar worden vervangen door nieuwe poëzie.

De hoge metalen tafels worden voorzien van QR-codes die naar de locatie en het project verwijzen. Het project is mogelijk geworden door de financiële steun van de gemeente Cranendonck, de Rabobank, CultuurCraan Cranendonck en Nyrstar. “De onderdelen zijn door bedrijven in de gemeente Cranendonck gemaakt”, vertelt projectleider René Nies van VVV Cranendonck.

Met de gedichtentafels volgt Cranendonck het voorbeeld van Valkenswaard en Heeze-Leende, waar eerder respectievelijk 26 en 20 tafels zijn geplaatst. De objecten hebben een uniforme uitstraling, alleen de kleur van de tafelkleden verschilt per gemeente. “In Valkenswaard zijn de metalen kleedjes oranje, in Heeze-Leende groen en in Cranendonck oranje met een groene rand”, vertelt Nies, die hoopt dat ook de Belgische buurgemeenten Pelt en Hamont-Achel aanhaken bij het project. 

De tafels zijn verdeeld over de zes kernen van de gemeente. In Maarheeze en Budel staan vier tafels, in de overige kernen drie. Het merendeel is geplaatst bij bijzondere locaties, zoals het kasteeltje Cranendonck in Soerendonk of de oude kloosterkapel in Budel. Bij de VVV is binnenkort een wandel- en fietskaart verkrijgbaar waarop de locaties van de tafels zijn aangegeven. De totale route beslaat 50 kilometer. 

De officiële onthulling van de gedichtentafels vindt plaats op zondag 20 maart om 14.30 uur bij ontmoetingscentrum Onze School in Maarheeze. Aansluitend aan de onthulling zullen leerlingen en leden van Literatuurke in de aula van Onze School een aantal gedichten voorlezen. Het geheel wordt opgeluisterd door muziek van de band No Escape.