Wejje gee ’t … ‘We worden opnieuw flink uitgedaagd’

CRANENDONCK – Het team ’t Vettige Netje heeft de zevende editie van de Cranendonckse quiz Wejje gee ’t gewonnen. De quiz zette zaterdag enkele honderden Cranendonckers urenlang aan het denken en doen.

Door Roy de Leijer 

Na een gedwongen coronapauze van 2 jaar bracht Wejje gee ‘t zaterdag weer veel quizliefhebbers op de been. De 24 deelnemende teams kregen vijf uur de tijd om meer dan honderd kennisvragen, hersenkrakers en doe- en zoekopdrachten af te werken. Ook de kuieropdracht en geheime opdracht ontbraken dit keer niet.

Het startsein voor de quiz werd zaterdagmiddag volgens goed gebruik gegeven in café-zaal De Bonte Os in Budel. Omstreeks drie uur melden zich daar de eerste teamleden. Dat deden ze met een leeg glas bier, om vervolgens met een gevuld glas én een dikke enveloppe met vragen en opdrachten terug naar hun quizlocatie te gaan. 

Onder meer in het BRAVO College! in Budel kraakten de hersenen. De familie Derks – met aanhang – had haar intrek genomen in de lerarenkamer van de middelbare school. “In de familie-app hebben we al een tijdje naar Wejje gee ‘t toegeleefd. Wij zijn met ongeveer 25 personen. Het is eigenlijk de eerste keer na de corona-uitbraak dat we met zoveel familieleden bij elkaar komen”, vertelt Kris Derks.

Om efficiënt te kunnen werken was er in de lerarenkamer een waslijn gespannen waaraan quizvragen konden worden opgehangen. 

Derks: “We worden opnieuw flink uitgedaagd. In de enveloppe zaten onder meer een cassettebandje en een floppydisk, zie die maar eens af te spelen.”

Ook het team Barmonie, dat vanuit het kooklokaal opereerde, had moeite met het vinden van een cassettespeler en een computer met een floppydrive. “Hier op school hebben we ze in ieder geval niet meer”, zegt BRAVO-docent en teamcaptain Dyon de Greef, die verder heel tevreden was met de quizlocatie. De Greef: “We hebben hier alle ruimte, goede wifi en het kopieerapparaat staat vlakbij.”

Het team neemt al vanaf 2014 deel aan Wejje gee ’t. De Greef: “Wij hebben de quiz al een paar keer gewonnen. Ook dit jaar gaan we ervoor. Maar winnen wordt lastig, omdat we dit keer maar met 15 personen zijn.”

Voor de quiz hadden zich 26 teams aangemeld. “Twee teams hebben zich op het laatste moment afgemeld vanwege een groot aantal coronabesmettingen”, vertelt Jordy Drieman van Wejje gee ’t.

Vier weken geleden ging het licht op groen voor de zevende editie van quiz. “We wilden ook niet veel langer wachten, want de evenementenkalender is de komende maanden overvol”, zegt medeorganisator Jos Saes. Drieman vult aan: “De meeste vragen hadden we al klaarliggen, omdat de quiz in 2020 op het laatste moment moest worden afgelast door de coronapandemie.”

De ingevulde quizboeken werden nog dezelfde avond nagekeken. De winnaar werd zaterdag bekend gemaakt tijdens een feestavond in partycentrum Proost in Budel. Het winnende team, ‘t Vettige Netje, mag het prijzengeld (500 euro) zelf spenderen aan een goed doel naar keuze. Ook krijgt het team een compleet verzorgde barbecue aangeboden. Tweede werd CV De Jeugdbuk. De derde plaats was voor het team De Raddraaiers. Zij ontvingen geldbedragen van respectievelijk 250 en 100 euro.

Foto Jos Meusen