Carnaval in St. Huibrechts-Lille

ST. HUIBRECHTS-LILLE – Nadat carnaval wegens corona een jaar werd doorgeschoven naar dit jaar kon het door de Liller Meulewiekers eindelijk weer gevierd worden. De stoet met normaal zo’n 50 tot 60 wagens bleef dit jaar beperkt tot 32 wat eigenlijk ook wel best een flink aantal is. Degenen die hebben afgehaakt waren verenigingen die nog even hadden afgewacht of de stoet wel door zou gaan en uiteindelijk de tijd niet meer hadden om een wagen te bouwen of alles voor te bereiden. Het was in ieder geval toch behoorlijk druk onder de toeschouwers. Ook de mensen en kinderen die met grote tassen wachtten op het uitstrooien van snoep en dergelijke konden zich volledig geven want er werd behoorlijk wat rondgestrooid. Het eerste jaar van de pandemie in 2020 hebben de Meulewiekers nog op de valreep ontlopen en kon de stoet gewoon nog doorgaan maar vorig jaar was het niet meer mogelijk. Carnavalsvereniging de Liller Meulewiekers uit Sint-Huibrechts-Lille bestaat dit jaar 51 jaar. Eigenlijk 52 jaar maar het overgeslagen jaar met corona telt even niet mee. Dit jaar staat prins Jorne I en zijn nar Kristof aan het hoofd van deze viering. Daar waar veel canavalsverenigingen uitpakken met een prins en prinses is dat in Sint-Huibrechts-Lille meestal niet het geval en kiest men zoals dit jaar voor een Prins en een Nar. Dankzij het opschuiven van de datum was het niet alleen geen echte ‘vastenavond’ meer maar werd het een zonovergoten en warme carnavalszaterdag. Je zou je bijna gaan afvragen waarom carnaval niet elk jaar beter wat opgeschoven zou kunnen worden naar wat later in het voorjaar met wat betere temperaturen. Dan kom je uiteraard wel in de knoop met de traditionele katholieke traditie. De aswoensdag waarbij iedere goede katholiek zijn askruisje in de kerk ging halen zou dit jaar normaal gevallen hebben op woensdag 2 maart en zou dan ook de start zijn geweest van de 40-daagse vastenperiode voorafgaand aan Pasen. Dat is nu dus een beetje verplaatst. De oorsprong van carnaval is dat de mensen nog eens uitbundig konden feesten om de 40 dagen van vasten tot aan Pasen goed door te komen. Tijdens carnaval is iedereen gelijk aan elkaar vandaar dat er vaak ook maskers worden of werden gedragen. Volgende zaterdag 2 april zal de carnaval lichtstoet in Neerpelt-centrum doorgaan om 19.33 uur. In Overpelt-centrum wordt dat zondag 3 april om 14.11 uur.

Door Ben Ieven