Vertrekkende raadsleden in het zonnetje gezet

CRANENDONCK -In de gemeenteraad van Cranendonck is dinsdag afscheid genomen van de raadsleden Marie Beenackers (Pro6), Janneke van Happen (CDA), Jos Derks (Elan), Frank Teklenburg (CDA), Pierre van Cranenbroek (CDA), Wim Aarts (Pro6), Kenneth Kuppens (Pro6) en Hennie Beliën (Pro6). 

Door Roy de Leijer 

De vertrekkende raadsleden werden dinsdagavond in het zonnetje gezet door burgemeester Roland van Kessel en hun fractiegenoten. Voor de nestor van de raad, Jos Derks, kreeg het afscheid een extra feestelijk tintje. Hij kreeg een lintje voor zijn jarenlange inzet. De Gastelnaar was bijna 25 jaar raadslid. In 1997 nam hij voor Elan plaats in de gemeenteraad. In de afgelopen kwart eeuw maakte hij liefst zes (interim-)burgemeesters en vele wethouders mee. Derks: “Ik heb het altijd een eer gevonden om volksvertegenwoordiger te mogen zijn. Soms hebben we besluiten genomen die een grote impact op mensen hebben gehad.” Hij had ook nog een tip voor de nieuwe raadsleden: “Ga in gesprek met de betrokken, praat niet over de burgers, maar met de burgers.”

Behalve een koninklijke onderscheiding mocht Derks een beeldje van De Kraanvogel, het symbool van Cranendonck, in ontvangst nemen. Dat gold ook voor Marie Beenackers. De Maarheezerse – al in het bezit van een lintje – zwaaide dinsdag af na 16 ‘dienstjaren’. Drie raadsperiodes was ze raadslid voor de PvdA. De afgelopen 4 jaar zat ze namens Pro6 in de gemeenteraad. Beenackers: “Het was een plezierige en leerzame periode, met veel ups, maar ook enkele downs. De laatste verkiezingsuitslag kan tot een van deze downs worden gerekend. Een schrale troost is dat dit vaak in golfbewegingen op en neer gaat.”

Ook haar partijgenoten Wim Aarts, Henny Beliën en Kenneth Kuppens namen dinsdag afscheid.

Ook Janneke van Happen (CDA) zet na twee raadsperiodes een stapje terug. Ze blijft wel politiek actief als voorzitter van de lokale CDA-afdeling. Ook haar fractiegenoten Pierre van Cranenbroek en Frank Teklenburg zwaaiden dinsdag af. Van Cranenbroek was niet het raadslid met de meeste dienstjaren, maar wel met veruit de meeste benoemingen. Hij werd sinds 2016 liefst vijf keer geïnstalleerd als raadslid.