JW Roy naar Cantinetheater in Budel-Dorplein

BUDEL-DORPLEIN – De nieuwe tour van JW Roy brengt de Brabantse singer-songwriter langs bijzonder locaties. Een daarvan is het Cantinetheater in Budel-Dorplein. Samen met Ruud van den Boogaard en Gabriël Peters staat de Brabantse zanger en muzikant op zaterdag 2 april in het Dorpleinse theater.

Oud-Knegselnaar Jan Willem Roy kijkt uit naar het optreden in het Cantinetheater in Budel-Dorplein. “Ik ken het theatertje niet, maar ik heb er al veel over gehoord. Het is een authentieke locatie”, zegt Roy, die al jarenlang in Diemen bij Amsterdam woont. 

In maart 2020 begon JW Roy met zijn kompanen Ruud van den Boogaard en Gabriël Peters aan een tour ter viering van het tweede en derde lustrum van zijn Brabantstalige albums ‘Ach, Zalig Man’ en ‘Laagstraat 443’. De rust na het stilvallen van deze tour en het leven tijdens corona deed hem terugdenken aan zijn jeugd en dat resulteerde in Brabantstalige albumboek ‘Kouwe Kermis’. Het album, het boek en de hieraan gekoppelde tour zijn een ode aan de Kempen en het dorpse leven. Roy: “Ik heb twee jaar op de bank gezeten. Het verlangen om terug naar Brabant te gaan werd in deze periode alleen maar groter. Maar vanwege mijn gezin kan ik hier niet zomaar wegvliegen.” Omroep Brabant maakte een 8-delige miniserie over ‘Kouwe Kermis’. In elke aflevering staat één nummer van het album centraal.

Inmiddels is de Brabantse singer-songwriter weer volop aan het touren. “Dit jaar zijn we van nul naar tweehonderd procent gegaan. In het najaar start er een nieuwe theatertour. Die wordt binnenkort aangekondigd.”

Zijn huidige tour bracht de in Eindhoven geboren JW Roy onder meer door de Kempen, waar hij in Knegsel opgroeide. Maar ook langs kerken, boerderijen, zolders, herbergen, fabrieken en af en toe een knus theatertje. Het Cantinetheater voegde hij daarom graag toe aan deze nieuwe tour. “Iedere stad of dorp heeft wel een Rabobank-zaal, maar voor deze tour was ik op zoek naar locaties die een andere sfeer uitademen.”

Roy schotelt het publiek in Dorplein Brabantse liedjes én verhalen voor. “Het Brabants is mijn moederstaal. Schrijven in het dialect gaat net iets makkelijker dan in het Nederlands. Ik schrijf zoals ik spreek. Maar de thema’s zijn heel herkenbaar. Het werkt overal. Ook in Zeeland, Limburg of het noorden van het land.”

Roy schreef liedjes voor bekende artiesten, waaronder Guus Meeuwis en Ilse de Lange. Het nummer ‘Treur niet’ dat hij samen met Diggy Dex uitbracht werd een grote hit. Na zijn eerste platen in het Engels opgenomen te hebben, was het Gerard van Maasakkers die hem na hethet duet: ‘As ge ooit’ aanmoedigde om ook eens in het Brabants te zingen. “Dit nummer is bij hem thuis in Budel geschreven”, zegt Roy. 

Het concert zaterdag in het Cantinetheater begint om 20.15 uur. Kaarten kosten 20 euro in de voorverkoop en 23,50 aan de dagkassa. De zaal is geopend vanaf 19.30 uur. Het Cantintetheater ligt aan de Hoofdstraat 80 in Budel-Dorplein. Meer info: cantinetheater.nl.

FOTO: JW Roy. Fotograaf: Femke Hoogland.