Teun Ras vertelt over de Punische Oorlogen in Het Kerkje

BUDEL – In Het Kerkje in Budel houdt Teun Ras aankomende zondag om 14.30 uur een lezing over de Punische oorlogen, een dramatische episode uit de klassieke Romeinse geschiedenis. Tot drie keer toe voerde Rome oorlog met Carthago, totdat de stad volledig verwoest was. De lezing wordt muzikaal opgeluisterd door sopraanzangeres Margot Pagels en organist Jozef van de Vorst.

Het Romeinse wereldrijk nam het op tegen de zeemacht Carthago, dat het westelijk bekken van de Middellandse Zee domineerde. Rome vreesde voor de expansiedrang van de Carthagers en de verwoesting van Rome. De Romeinen zetten daarom alles op alles om Carthago te vernietigen en diens hegemonie op zee te doorbreken!

Bij deze lezing passen twee personages uit een Romeinse heldendicht: Aeneas, een Trojaanse held en koningin Dido; de stichteres van Carthago. Er ontstaat een onmogelijke liefde tussen beide en uiteindelijk pleegt Dido uit verdriet zelfmoord met het zwaard van haar geliefde. Het laatste dialoog tussen de twee sleutelfiguren wordt tijdens de lezing van Teun muzikaal uitgebeeld: sopraanzangeres Margot Pagels kruipt in de huid van de gekwelde Dido en zingt haar laatste woorden. Organist Jozef van de Vorst ondersteunt het emotionele klaagzang.