Scouts Maarheeze bij Nationale Herdenking 

MAARHEEZE – Elk jaar op 4 mei zie je tijdens de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam tientallen scouts allerlei taken uitvoeren. Bijvoorbeeld de herdenkingskransen aanreiken, bij de vlaggen staan en speciale gasten begeleiden. Er zijn nog meer taken, waar in totaal 74 scouts voor worden ingezet. Ze komen ieder jaar uit één provincie. Dit jaar komen ze uit de provincie Noord-Brabant zijn. Ook scouts van Kizito zijn erbij, ze werden ingeloot uit alle aanmeldingen. Niels de Natris, Stef Groenen en Kay Verweerden dragen graag hun steentje bij: “Het leek ons een mooie ervaringen die ons lang zal bijblijven.” 

Voorbereiding
De scouts die een bijdrage leveren aan de Nationale Herdenking namen van tevoren deel aan een voorbereidingsweekend met de andere scouts.  De projectleider voor de Nationale Herdenking gaf een presentatie over de opzet van de herdenking en de rol van jonge generaties in de ceremonie. Vervolgens bezochten ze het oorlogsmuseum in Overloon en een oorlogsbegraafplaats. Niels, Stef en Kay; “Een vluchteling kwam ons vertellen over waarom en hoe die gevlucht is, dit was interessant om te horen. Er was ook een veteraan die zijn verhaal deed. Terug bij de blokhut was er een voorstelling over onderduiken in de Tweede Wereldoorlog. De volgende dag was er de tijd om in je groep te praten over alles wat je had gezien en geleerd. Het was indrukwekkend. Wat ook top ervaring was dat je met zoveel verschillende Scouts en Explorers van verschillende Scouting verenigingen zo samen bent en dat er vriendschappen ontstaan. “  

Het voorbereidingskamp leert de scouts waarom het belangrijk is om de nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers levend te houden en wat ‘vrijheid’ betekent. Dit draagt bij aan hun persoonlijke ontwikkeling. 

De laatste voorbereiding was afgelopen zaterdag 23 april op het provinciehuis in Den Bosch. Hier sprak Job Cohen over hoe zijn grootouders en ouders de oorlog hebben beleefd als joden. Indrukwekkend. Maar ook zei hij hoe goed het is dat wij Scouts ons steentje bijdrage voor 4 Mei. Ook werd iedereen voorbereid op zijn/haar specifieke taak. Niels gaat de mensen in een rolstoel begeleiden. Stef en Kay mogen de vlaggen strijken. Stef mag ook nog de schoolkinderen begeleiden die dan een bloem komen leggen bij het monument.

Niels, Stef en Kay “Super om nu al te leren wat het precies inhoudt. Nu afwachten dat wij 4 Mei om 9.45 op het station in Eindhoven de bus zien waar we mee naar de Dam afreizen. Wij kunnen niet wachten en hebben er zin in.”

Herdenking Jan Verheesplein
Zoals elk jaar zijn leden en vrijwilligers van scouting Kizito ook aanwezig bij de herdenking op het Jan Verheesplein. De afgelopen twee jaren was er steeds een aangepast programma voor de herdenking. Dit jaar vindt hij weer om 20.00 plaats en zijn alle geïnteresseerden welkom om samen te herdenken.

Meer informatie ook op https://vrijheid.scouting.nl/