Succes van TWC de Kempen Valkenswaard in etappekoers

VALKENSWAARD – Een selectie van TWC de Kempen reed de Belgische etappekoers Arden Challence een hoog aangeschreven wedstrijd met deelname van de sterkste clubteams en internationale continentale ploegen. TWC de Kempen stond aan de start met een uitgebalanceerde ploeg waarin drie ervaren rotten drie jonkies de knepen van een etappekoers bij konden brengen.

De eerste etappe van de Arden Challenge in en rond Erezee werd verreden onder zachte weersomstandigheden. Veel zon en weinig wind. 

Dit had ook invloed op het verloop van de koers. Er zijn 2 noemenswaardige vluchten geweest toevallig beide keren met een groep van 9 renners. De laatste keer was de beslissende keer. Slecht 3 renners konden de oversteek nog maken. Helaas waren beide keren geen renners van TWC de Kempen in de kopgroep vertegenwoordigd. 

De 12 renners sprinten uiteindelijk voor de 1e plaats. Jasper de Laat eindigde op de 17e plaats. Ook Arne Jacobs, Sverre Senders, Jordy Vermeulen en Maxime Vercauteren zaten in deze groep. Martin van de Pol  had een haperende versnelling en moest de strijd staken. Het fijne van deze koers is dat uitgevallen renners de volgende dag toch weer van start mogen uiteraard zonder dan nog deel uit te maken van het algemeen klassement.

De 2e etappe van de Arden Challenge met start en finish in Wiltz (Luxemburg) was vrij lastig. Vier keer moest de kleine Alpe d’Huez worden beklommen. Na elke beklimming werden er steeds renners gelost. Helaas ook Martin van Pol  en Jasper de Laat, die een mindere dag had. Zij kwamen uiteindelijk op een te grote achterstand en werden uit koers gehaald. Sverre Senders, Jordy Vermeulen, Arne Jacobs  en Maxime Vercauteren reden keurig in het peloton en probeerde zelfs ontsnappingen op touw te zetten. Dat lukte helaas niet. Uiteindelijk eindigde ze in een klein overgebleven groepje dat ging sprinten voor de 2e plaats. Vermeulen, Senders, Jacobs eindigde achteraan in dat groepje. Vercauteren reed de laatste kilometers rustig naar de finish. Al met al een mooi collectief resultaat in de wetenschap dat niet veel renners deze etappe hebben uitgereden. 

De 3e etappe van de Arden Challenge was een circuit van 46 in en om Neufchateau. Vooraf was de tactiek aangepast. Omdat een hoge positie in het algemene klassement niet meer haalbaar was omdat dit op basis van punten wordt samengesteld en niet op tijd (als dat wel zo zou zijn, zouden er 3 Kempen renners in de top 30 staan) zouden we vroeg in de aanval gaan. Zo gebeurde ook. Jasper de Laat zat in een kopgroep van 9 renners, die nagenoeg meteen vanuit de start wegreden. De voorsprong varieerde constant van 1.50 min tot 25 sec. Het parcours was vanwege de weersomstandigheden makkelijk te rijden in een grote groep,  in een klein groepje was het ontzettend zwaar. De 5 renners in het peloton deden onder leiding van Martin van Pol fantastisch afstopwerk. Uiteindelijk bleven er 6 renners over van de oorspronkelijke kopgroep. De Laat werd 3e in de sprint. Een uitstekend resultaat,  zeker na een mindere dag die hij gisteren beleefde. Senders, Vercauteren, Vermeulen en Jacobs eindigden in het peloton.  Martin van Pol kwam in een klein groepje uitbollend net achter het peloton binnen. Een mooi teamprestatie waar we collectief trots op zijn.

De 4e etappe van de Arden Challenge was een rit over 132 km met start en finish in Etalle. Voor wat betreft de hoogtemeters de vlakste etappe van de 5 daagse. De snelheid lag vanuit het vertrek zeer hoog. De renners van TWC de Kempen koersten zeer actief. Nagenoeg bij elke ontsnapping waren ze betrokken. Helaas waren deze geen lang beschoren. De finale werd ontsiert door diverse valpartijen,  waar de rest van de ploeg ernstig door gehinderd werden. Jasper de Laat en Arne Jacobs zaten in het eerste peloton. Jasper de Laat reed een fantastische sprint en werd  2e. Wederom een dikke opsteker voor hem en het gehele team. Arne Jacobs zat in het voorste gedeelte rond plaats 25.

De vijfde en laatste was een rit van 135 km in en rond Rouvroy. Een parcours met één steile- en 2 langlopende klimmen. Tijdens de eerste steile klim kreeg Jacobs een klapband, waardoor hij lopend omhoog moest. Jammer voor hem dat het peloton op hol was geslagen en in stukken uiteen was gevallen. Na 20 km achtervolgen sloot hij weer aan in het voorste gedeelte van het peloton. Bij de 2e doorkomst op het steile gedeelte kon Martin van Pol net niet aanhaken. Hij moest lossen en werd daarna snel uit koers gehaald. Na 95 km koers had Jordy Vermeulen problemen met zijn derailleur.  Hij moest 2 keer van fiets wisselen en kwam ruim 1,5 minuut achter het peloton te zitten. Met veel vertoon van macht reed de Luyksgestelnaar het gat in een ruk dicht en bracht ook meteen Jasper de Laat naar voren. Exact op het juiste moment, kwam hij in de goede positie en werd wederom 2e in de massasprint. Drie podiumplaatsen achter elkaar is een geweldige prestatie. De rest van de ploeg eindigden in het peloton. Wederom hebben de renners van TWC de Kempen zich voortdurend laten zien. Op enig moment reden ze zelfs bergop met 3 man weg van het peloton. Terug kijkend hebben we een fantastisch etappekoers gereden met een geweldige sfeer. De volgende etappekoers is de Tour de la Manche in Normandie van 19 tot en met 23 mei. Maar vooralsnog is het vizier gericht op de Top- en Clubcompetitie.