City-Bar en ’t Kluutje bundelen kermiskrachten

BUDEL – Hoewel de lunchgelegenheid van ‘t Kluutje in het Schepenhuis in Budel tijdens de kermis is gesloten, wordt er toch volop kermis gevierd. Samen met café City-Bar wordt achter de rups op de Markt een uitgebreid feestprogramma gehouden.

Dagbesteding ’t Kluutje, Budels voor snoepje, is sinds vorig jaar gevestigd in het 

monumentale Schepenhuis op de Markt in Budel. ’t Kluutje runt er een klein dagcafé en een snoepwinkeltje waar ook streekproducten worden verkocht. Op de eerste verdieping van het Schepenhuis huurt ’t Kluutje een creatieve ruimte. Hier vindt dagbesteding plaats. Alle functies worden vervuld door jongeren met een lichte beperking.

Inmiddels werken bij ‘t Kluutje een vijftiental cliënten in de kleinschalige daghoreca, de snoepwinkel of de creatieve ruimte. Tijdens de kermis is de daghoreca gesloten. Het Schepenhuis is dan grotendeels ingesloten door de kermisattracties. “Daardoor is het niet mogelijk om mensen te ontvangen, maar onze cliënten komen wel gewoon”, vertelt eigenaar en initiatiefneemster van ’t Kluutje, Daisy Kwaspen. Veel van de jongeren van ’t Kluutje hebben een hoge prikkelgevoeligheid waardoor het werken tijdens de kermisdagen sowieso geen pretje is. 

Om toch iets op de Markt te kunnen organiseren tijdens de kermis is de samenwerking opgezocht met ‘buurman’ Jacky Weise van de City-Bar. “We werken al vaker samen”, zegt Kwaspen.

“We hebben onze mensen uitgebreid betrokken bij de voorbereidingen van de kermisactiviteiten, bijvoorbeeld bij het maken van de flyer en poster, het opbouwen en het versieren. Daarnaast organiseren we een soort activiteitenweek. Ook worden er in het Schepenhuis wat klusjes opgeknapt”, vertelt Kim van Veldhoven van ’t Kluutje. Verder wordt op dinsdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur de prikkelarme kermis bezocht. 

Voor de kermis hebben ’t Kluutje en de City-Bar een uitgebreid feestprogramma in elkaar gestoken. De activiteiten vinden plaats achter de rups, tussen ’t Kluutje en de City-Bar. Met de samenwerking willen ze de kermis een extra dimensie geven. Kwaspen: “Wellicht levert dit in toekomst nog meer samenwerking op tussen de horeca in Budel.”

Op zaterdag zijn er achter de rups optredens van feestzanger Ferry de Lits, DJ Siem en Bart van Dishoeck. Op zondagmiddag wordt er tussen de City-Bar en ’t Kluutje de ‘Cantus achter de rups’ gehouden. De biercantus vindt plaats onder begeleiding van Mark Bogers en Jordi en Frank van Leeuwen. Meer informatie is te vinden op Instagram: @cantusachterderups.

’s Avonds is het opnieuw feesten geblazen met ‘Met Jaap en Joep staat de kermis op de stoep’. Hierbij worden dans- en houseplaten van lokale sterren als Jens van Leeuwen, Styn Beerten, Jesper Vlassak en Mark met een B. gedraaid. Het tappen van de biertjes wordt verzorgd door de jongens van Mien Bruurs. Op maandag, dinsdag en woensdag is het de beurt aan DJ Kevin, al jaren een vertrouwde kracht bij de City-Bar.

Foto Wendy Hensen (l) van ’t Kluutje samen met medewerkers Kenji en Kimberly en Jacky Weise van de City-Bar. Foto’s Jos Meusen