Duizendste bezoeker voor Smokkel- en Grensmuseum Cranendonck

CRANENDONCK – Ivonne Ariëns uit Heeze was afgelopen dinsdag compleet verrast toen ze door Toon van Cranenbroek van het Smokkel- en Grensmuseum Cranendonck in de bloemetjes werd gezet. Ze was dit jaar de duizendste bezoeker van het Budelse museum. Dit betekent een nieuw bezoekersrecord. 

Smokkel- en Grensmuseum Cranendonck zag in 2010 – toen nog Smokkelmuseum Cranendonck geheten – het levenslicht op de begane grond van het historische Schepenhuis in Budel. Omdat het museum en de lokale VVV daar na een tijdje uit hun jasje groeiden verhuisden ze in 2016 samen naar een naastgelegen pand op de Markt 22a in Budel. Het museum trok vanaf dat moment ieder jaar meer bezoekers. In 2019 werd de mijlpaal van duizend bezoekers al een keer bijna bereikt. Door corona kon de opgaande lijn in 2020, 2021 en 2022 niet worden doorgetrokken. De coronamaatregelen zorgden voor een flinke dip in de bezoekersaantallen.

“We zijn verschillende maanden dicht geweest. Dat duurde tot begin 2022”, vertelt Toon van Cranenbroek, voorzitter en museumgids van het Smokkel- en Grensmuseum, dat zich heeft losgemaakt van de VVV en tegenwoordig een zelfstandige stichting is.

Als het aan Van Cranenbroek ligt, dan blijft het niet bij duizend bezoekers: “We streven in de toekomst naar een verdubbeling van dit aantal.” Om deze ambitie op de langere termijn te realiseren moet museum wel op zoek naar een nieuw onderkomen met meer vierkante meters. “Dergelijke bezoekersaantallen zijn op deze locatie onmogelijk”, zegt Van Cranenbroek. Hij geeft aan dat het museum ernaar streeft om in Budel te blijven.

Collega-gids en bestuurslid Theo Tijsen vult aan: “Als we meer ruimte tot onze beschikking krijgen dan wordt het mogelijk om meer bussen met grotere groepen te ontvangen.” Daarnaast wil het museum haar bekendheid vergroten. Tijsen: “We willen hiervoor in de toekomst onder meer op beurzen gaan staan.”

Dit jaar hebben al zestig groepen het museum bezocht. “Onze bezoekers komen uit heel België en Nederland en zelfs daarbuiten. We hebben dit jaar al mensen uit onder meer Engeland en Australië over de vloer gehad”, vertelt Tijsen.

Met nog ruim vier maanden voor de boeg lijkt het bezoekersrecord dit jaar nog flink te worden opgeschroefd. “Er staan al rondleidingen gepland voor in december”, weet Tijssen. Bezoekers kunnen het museum tijdens openingstijden op eigen gelegenheid bezoeken, maar ook met een gids. Een rondleiding met een gids is ook buiten de vaste openingstijden mogelijk.

Op dinsdagmiddag bracht een groepje oud-inspecteurs van de politie samen met hun echtgenotes een bezoek aan Smokkel- en Grensmuseum Cranendonck. Onder hen bevond zich de duizendste bezoeker van het museum: Ivonne Ariëns. Ze kreeg niet alleen een bos bloemen, maar werd ook getrakteerd op een gratis museumbezoek. 

Het Smokkel en Grensmuseum is voor iedereen geopend op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur. Op zaterdag is het museum van 11.00 tot 17.00 uur geopend. Voor meer informatie en het boeken van een rondleiding zie de website smokkelengrensmuseumcranendonck.nl.