Rondje tuin en natuur met Gert-Jan in september

De zomer loopt ten einde, de vakanties zijn voor de meeste mensen weer voorbij. Voor vele soorten vogels is de zomervakantie in de Lage Landen ook voorbij. Naarmate de maand verstrijkt, zullen steeds meer vogels ons land verlaten. Veel doortrekkende vogels strijken hier neer voor een rustpauze of om even wat eten te zoeken. Soms met grote groepen, bijvoorbeeld zwaluwen en ooievaars. Van de laatste zagen wij onlangs een zeer grote groep, welke neergestreken was in een eiland vlakbij Bergeijk. Door de vele regen in juli en augustus, zijn er al veel soorten paddenstoelen verschenen. Onze hond Milou vond de panteramaniet schijnbaar lekker en moest halsoverkop naar de dierenarts om haar maag leeg te laten pompen. We waren er gelukkig op tijd bij, aldus de dierenarts. De overvloedige regen kwam ook de heide ten goede. Het ziet  overal paars in Natuurgrenspark De Groote Heide, 6.000 hectare groot en een uniek gebied. De Strabrechtse Heide, het Leenderbos, De Malphie en het Plateux-Hageven vallen allemaal onder dit gebied. Een uitgebreid netwerk van fiets- en wandelpaden. Beekdalen van de Warmbeek, Tongelreep, De Dommel en de Aa. Natuurpoort de Achelse Kluis is één van de startpunten voor een ontdekking van dit prachtige gebied. Misschien is het een idee om heide aan te planten in de tuin. In de jaren 70 was de heidetuin helemaal in. Heide is een makkelijke plant, ze moeten echter wel gesnoeid worden net als lavendel, omdat ze anders veel te groot worden. Een licht zure grond, niet te droog, is geschikt. Zomerheide, dopheide en winterheide zijn belangrijke leveranciers van nectar voor bijen en vlinders. September wordt de fruitmaand genoemd, maar er zijn ook nog namen als gerstmaand, vruchtmaand en herfstmaand. En we gaan richting de herfst, dagen worden duidelijk korter. Het is weer bijna voorbij die mooie zomer. De warme dagen in de 2e helft van augustus kwamen de tomaten, courgettes, komkommers en pompoenen ten goede. Zoete aardappels en rode bieten groeiden goed. Hier en daar was er sprake van meeldauw en schimmel. Vooral lage bonen hadden veel last van schimmels. In september kunnen de lege bedden ingezaaid worden met sla, kervel, peterselie en spinazie. Is de rabarber te groot geworden, deel ze dan en plant ze opnieuw terug in een goede, vruchtbare grond. Houdt wel voldoende afstand, minimaal 1 meter. Resterende, goede, delen kunnen uitgedeeld worden aan collega tuinders. Hetzelfde geldt voor vaste planten, zij kunnen deze maand goed verplaatst en gedeeld worden. Dankzij het vaak mooie najaarsweer blijft de grond nog vochtig en warm, ze hebben dus voldoende tijd om te wortelen voordat de winter arriveert. De schoonheid van eenjarige zomerbloeiers gaat langzaam achteruit. Maar met het regelmatig verwijderen van de uitgebloeide bloemknoppen en een regelmatige bemesting, zullen ze zeker tot aan de eerste nachtvorst hun best doen. De siergrassen in de border doen juist nu hun best om op te vallen. Terwijl de vaste planten langzaam uitgebloeid raken, komen zij in beeld. Bij de Miscanthus (prachtriet) komen de roodbruine of zilvergrijze aren tevoorschijn. De bruine aren van lampenpoetsersgras (Pennisetum) steken hoog boven de groene sprieten uit. Wie van rood houdt, plant zeker het Japanse bloedgras, Imperata cilindrica “Red Baron” aan. Zij loopt groen uit, maar naarmate de herfst nadert, wordt zij steeds roder van kleur. In de winter sterft de plant af, eventueel afdekken bij zeer strenge vorst, woekert niet, goed winterhard en zeer decoratief. Siergrassen zijn zeer decoratief in de herfsttuin. In grote groepen aangeplant of als solitair in de border, voor iedere tuin zijn er wel geschikte soorten. Uw tuincentrum zal u zeker hierover kunnen adviseren. September in aantocht, in de bermen staan nog vele soorten planten in bloei en de mais staat hoog dit jaar. Vocht en warmte doen veel planten goed. En de muggen ook. Geniet van de laatste zomerse zonnestralen. 

Tot ziens in oktober! 

Gert-Jan. 

Mocht u vragen of opmerkingen hebben n.a.v. dit artikel, stuur dan uw mail naar info@hacweekblad.eu