Pelt zet camera’s in tegen overlast

PELT – In de Kerkstraat zijn de eerste van een reeks veiligheidscamera’s in gebruik genomen voor de monitoring van het publieke domein. De camera’s worden vooral ingezet als hulpmiddel bij allerlei vormen van overlast. Daarnaast kunnen ze ook ingezet worden om grote evenementen te monitoren.

Cameratoezicht is een extra middel dat de gemeente en de politiediensten voortaan inzetten in de aanpak van overlast op het openbaar domein, zoals wildplassen en vandalisme in de uitgangsomgeving. Daarnaast blijven straathoek- en jongerenwerkers actief . Zij gaan preventief en sensibiliserend aan de slag gaan met jongeren op plekken waar overlast en vandalisme ervaren worden. Uiteraard kan elke vorm van dringende overlast nog steeds gemeld worden via de gekende noodnummers. 

Er kan ook een mobiele camera ingezet worden. Daarmee kan men op bepaalde plaatsen problemen als sluikstorten en zwerfvuil aanpakken.   

Voor het gebruik van de camerabeelden gelden strenge regels. De aanwezigheid van de camera’s is aangegeven.  De beelden worden maximum 1 maand bewaard en worden geraadpleegd om problemen vast te stellen. Alleen de politie kan de beelden bekijken, ‘live’ of achteraf, en enkel in het kader van een opdracht. 

De eerste camera’s staan niet toevallig in de Kerkstraat. Deze straat en omgeving staan bekend als een hotspot van gezelligheid bij uitstek in Noord-Limburg. De heraanleg van het Marktplein en de radicale make-over van het voormalig gemeentehuis tot hedendaags trefcentrum zullen dit imago nog versterken. Het is belangrijk dat er tegen iedere vorm van overlast adequaat kan worden opgetreden, zodat de mensen er hun tijd zorgeloos kunnen doorbrengen.