Slaaplabo in Noorderhart ziekenhuis

PELT – Mensen die last hebben van slaapapneu of hard snurken kunnen hiervoor terecht in het Noorderhartziekenhuis van Pelt. In een aparte afdeling is hiervoor het slaaplabo met een aantal eenpersoonskamers ingericht. Daar kan men mits een voorschrift van de huisdokter terecht voor een onderzoek. Het woord apneu is eigenlijk afkomstig van het Griekse ‘apnea’ hetgeen letterlijk ‘zonder adem’ betekent.

Door Ben Ieven 

Het is tijdens de slaap een adempauze van minstens 10 seconden en dan meerdere keren per uur. Dat kan oplopen tot boven de 100 keer en gaat ook vaak gepaard met hard snurken en veel beweeglijkheid tijdens de slaap. Zo’n 5% van de Belgen heeft apneu. Het slaaplabo legt zich toe op de diagnose en behandeling hiervan. Tijdens een slaaponderzoek waarvoor men een nacht in het ziekenhuis moet doorbrengen worden de hersengolven, oogbewegingen, spieractiviteiten, ademhalingsbewegingen en – geluiden gevolgd. De patiënt krijgt daarvoor op 21 plaatsen elektroden op het hoofd en lichaam gekleefd die via een klein kabeltje met een speciaal apparaat verbonden worden. Op die manier kan gedurende de nacht de gehele meting gecontroleerd en gemonitord worden. Onder meer het hartritme, de ademhaling en het zuurstofgehalte in het bloed worden zo gemeten. Eén van de oplossingen voor snurken en een blokkerende ademhaling gebeurt met ondersteuning van een CPAP apparaat. Dat is de afkorting van Continious Positive Airway Pressure oftewel continue positieve druk in de luchtwegen. In het apparaat zit een vrijwel geruisloze pomp die kamerlucht aanzuigt en onder lichte druk zet. Via een masker of neusdopjes wordt die lucht de keel en de luchtpijp ingeblazen waardoor de keelholte niet meer kan dichtklappen. De tongspier verslapt namelijk tijdens de slaap en zakt wat weg in de luchtweg. Dat kan zelfs zodanig worden dat de luchtweg geheel afgesloten wordt en de adem blokkeert. Met zo’n CPAP toestel kan men dit tegengaan. Eigenlijk merkt men er tijdens het gebruik niets van en in slaap geraken is even makkelijk (of moeilijk) als anders en ook tijdens de slaap ondervindt men hiervan omzeggens geen hinder. De slang vanaf het toestel naar het gezicht is lang genoeg om ervoor te zorgen dat men zich ook nog kan draaien. Voor mensen waarvan de partner merkt dat er veel zorgwekkende ademstops zijn en of er hard en veel gesnurkt wordt is dit zeker aan te raden. Die symptomen ontdekt men immers niet zelf.  Eenmaal men met dit relatief klein toestel slaapt is de verwachting dat men overdag veel fitter en uitgeslapen zou zijn. Immers tijdens het blokkeren van de ademhaling blokkeert ook tijdelijk telkens de zuurstoftoevoer.  Indien het CPAP apparaat op de juiste wijze en voldoende gebruikt wordt kan men dit tegen een laag tarief huren want het grootste deel van de huur wordt dan door de ziekenkas gedekt. Het juiste gebruik inclusief het aantal uren per nacht wordt ter controle uitgelezen. Voor veel mensen met een apneu- of snurkprobleem kan het de uiteindelijke oplossing bieden.