Buul viert carnaval op bijzondere wijze

BUDEL – Na de afkondiging van allerlei maatregelen rondom het inmiddels zo bekende virus waren de verwachtingen voor carnaval de voorbije maanden behoorlijk naar beneden bijgesteld. Dat er uiteindelijk toch nog uitgebreid carnaval gevierd kon worden was dan ook een bijna bijzondere verrassing. Maar goed. Het carnavalsbloed kruipt waar het niet gaan kan en dat was in Buul dan ook merkbaar. Op donderdag organiseerde c.v. Buulder Buk de sleuteloverdracht voor de Cranendonckse carnavalsverenigingen. Met een Jeugdprinsenpaar in alle kernen en drie kersverse Hoogheden was heel Cranendonck er klaar voor. Burgemeester Roland van Kessel mocht na een gezellige Karaokewedstrijd de sleutels aan de Prinsen en Prinsessen overhandigen waarna het feest los kon. Op vrijdag werden de drie basisscholen van Budel bezocht door Jeugdprins Stan, Jeugdprinses Noah met in hun gevolg leden van de Raad van Elf, dames en natuurlijk nog Prins Bart I en Prinses Ingrid. Op de scholen werden de prijswinnaars van de kleurwedstrijd door het Jeugdprinsenpaar verrast met een prijsje. Op vrijdagavond kwam er na ruim 2 jaar, 26 maanden, 114 weken en 804 dagen een einde aan het tijdperk dat Prins Bart I en prinses Ingrid de skepter mochten zwaaien over het Buulse Bokkenriek. In de zaal van De Bonte Os werden beiden bedankt voor hun inzet gedurende deze bijzondere tijd. Ook Jeugdprins Kes en Jeugdprinses Mara die deze tijd samen met hen hadden ingevuld werden door het bestuur nog een keer in het spotlicht gezet. En waar bij het aantreden van Bart en Ingrid van Steenbergen als Prinsenpaar van de c.v. Buulder Buk er een optreden was van de Lawineboys, waren ook zij nu van de partij om het feestje compleet te maken.

Onder een stralende zon werd Buul op zaterdagmiddag getrakteerd op een fantastische Jeugdoptocht. Het massaal opgekomen publiek stond op plekken rijen dik langs de optochtroute. Naast de diverse creaties trokken maar liefst vijf prinsenwagens met Jeugdhoogheden uit de regio mee in de Buulse Jeugdoptocht. Hiermee werd nogmaals duidelijk dat carnaval verbroederd en een feest is dat je samen met elkaar viert. In Proost werden de prijzen uitgereikt die nog eens extra aangevuld werden met een envelop namens het Cranendoncks Verbroederingsbal. Ook dank voor alle donaties die gedaan zijn tijdens de collecte. De opbrengst hiervan is ver boven de verwachting uitgekomen en zal volledig ten goede komen aan deelnemers van de Jeugdoptocht volgend jaar.

Op de zondag was er het traditionele carnavalsontbijt en brachten de jeugdhoogheden een bezoek aan de studio van Radio Horizon. Er waren receptiebezoeken en tal van andere activiteiten in het kader van carnaval. De winnaars van de woordzoeker in het Bokkenblaaike werden verrast met een bezoekje van Jeugdprins Stan en Jeugdprinses Noah. En dan komt onvermijdelijk de dinsdagavond in beeld. Een goedgevulde bok krijgt een plaatsje op de weg voor residentie De Bonte Os. Er wordt nog een polonaise ingezet achter het Jeugdprinsenpaar samen met een super enthousiaste Jeugdraad die zich dit jaar extra heeft laten zien. En dan komt er vlak voor de verbranding van de bok nog een verrassing als een soort van “Duveltje uit een doosje.” Het bestuur van de vereniging wordt verrast door een actie van de Raad van Elf. Het is Toon Saanen die bekend maakt dat de hoogste onderscheiding die de Buulder Buk kan uitreiken dit jaar naar het voltallige Bestuur van de Buulder Buk dient te gaan. Een bijzondere verrassing op het einde van een wel heel uitzonderlijk carnavalsseizoen. Maar dan is het om bijna 22.00 uur inmiddels de hoogste tijd om de Bok te verbranden en daarmee carnaval 2022 op waardige wijze af te sluiten. Buul Alaaf.

Foto Rene Vos