Guido Belcanto in Palethe

PELT – Na de lange coronapauze was het weer eens hoog tijd voor een avondje Guido Belcanto en daar bleek in Pelt behoefte voor te zijn want de zaal van Palethe was helemaal uitverkocht. Het was eigenlijk een openbaring om weer naast mede concertbezoekers te gaan zitten en gewoon zoals vroeger weer eens lekker te genieten van een avondje cultuur zonder afstand, zonder mondmasker. Belcanto bracht in twee delen bijna heel zijn laatste cd (van oktober 2021) ‘In de kronkels van mijn geest’ om uiteindelijk als toegift nog vier klassiekers te brengen uit zijn vroegere repertoire waaronder ‘Op het zeildoek van de botsauto’s’ en ‘Na de dood keren wij weer’. In het tweede deel van zijn show werd hij bijgestaan door zangeres Petra Wilhelmina Vanhoorn met onder meer de legendarische song ‘Toverdrank’ en nog enkele mooie nummers. Bij de verschillende optredens die Belcanto in zijn agenda heeft staan, wisselt deze zangeres af met haar collega Kimberly Claeys. De deelname van een zangeres is een aanwinst voor de optredens van Belcanto en brengt een frisse toevoeging aan het soms toch wel vrij serieuze maar zalige repertoire van deze artiest. Voor dit optreden werd Guido begeleid door een bijzonder goede vijfkoppige band met Andries Bonne op viool en mandoline, Lieven de Maesschalck op accordeon en gitaar, Geert Hellings op gitaar, Nicolas Rombouts op bas en Maarten Moesen als enige Limburger in het gezelschap op de drums. Guido Belcanto is inmiddels uitgegroeid tot een icoon van het Vlaamse chanson. Tijdens zijn optreden in Palethe merkte hij op dat hijzelf erin geloofde dat het zijn taak was om het Vlaamse lied van de ondergang te redden. Hij beschouwde dit als een missie en dat geloof heeft hem uiteindelijk gebracht tot waar hij nu staat. Reeds drie decennia lang heeft hij de liefde en de lust van het leven bezongen op een wijze die niemand onverschillig laat en ook op een zeer typische manier die je meteen herkent bij de eerste woorden die hij zingt. Na 15 platen op zijn actief en een catalogus van wel meer dan 300 liederen is hij één van de boegbeelden van het Vlaamse lied.