Romy van Ham presenteert gedichtenbundel

BUDEL – Eerder deze maand verscheen de gedichtenbundel ’t Is druk hierboven van Romy van Ham. Zondag vond de boekpresentatie plaats. Daarbij droeg de Budelse voor uit eigen werk en vertelde ze over de totstandkoming van het boek.

Door Roy de Leijer

De gedichtenbundel ’t Is druk hierboven van Romy van Ham (24) telt ruim zeventig gedichten over haar eetstoornis, depressie en andere mentale problemen. In haar veelal korte en krachtige pennenvruchten neemt ze geen blad voor de mond.

De Budelse kreeg op haar zestiende de eetstoornis anorexia nervosa. Het is het begin van een lange strijd. Ze vond troost in de verhalen en gedichten van andere mensen die hetzelfde hadden meegemaakt. “Vooral in Amerika wordt er veel over eetstoornissen geschreven”, vertelt Van Ham, die ook zelf pen en papier pakte om haar gevoelens en gedachtes in dichtvorm van zich af te schrijven. Het hielp haar bij het omgaan met haar eetstoornis. “Het zorgde voor afleiding. Daardoor verdween de drang om mezelf te straffen of dingen niet meer te gunnen.”

Het uitbrengen van de bundel was een behoorlijk spannend proces, aldus Van Ham: “De gedichten schreef ik in eerste instantie puur voor mezelf. Het was echt iets persoonlijks. Ik heb het voor veel mensen lang verborgen gehouden.” Maar door haar drive om anderen te willen helpen zette Van Ham uiteindelijk een grote stap. Ze ging namelijk op zoek naar een uitgever. Die vond ze in Uitgeverij Boekscout.

“Ik ben voor veel meer openheid rondom thema’s als eetstoornissen en depressies. Hier rust vaak nog een taboe op. Het is juist belangrijk dat mensen op tijd aan de bel trekken om schade te voorkomen. Alleen lukt je dat niet. Zelf heb ik lang het gevoel gehad dat ik de enige met deze problemen was. Niemand begreep me. Dat gevoel was heel naar.” Met haar bundel wil ze anderen duidelijk maken dat ze niet alleen zijn. “Ik weet hoe het voelt, hoe zwaar de strijd is. Al help ik maar één iemand met mijn boek, dan is het voor mij al geslaagd. 

Er bestaan veel misverstanden over eetstoornissen, weet Van Ham: “Een eetstoornis kan zich bij alle leeftijden ontwikkelen. Veel mensen denken aan jongeren, maar het komt net zo goed voor bij volwassenen of jonge kinderen. Vaak staat niet zozeer de drang om niet te eten centraal, maar het zoeken naar controle in een chaotische wereld. Toen op een gegeven moment onze weegschaal stuk ging voelde ik pure paniek.”

Mede dankzij het schrijven van gedichten is de studente fysiotherapie inmiddels veel beter in staat om te genieten van de alledaagse dingen in het leven. Haar gedichten worden ondertussen ook steeds langer. “Ik vind het nog altijd heel leuk om te rijmen. Door langere gedichten te schrijven kan ik echt een verhaal vertellen. Ik wil me daarnaast blijven uitdagen. Dat doe ik door ook in het Engels te schrijven.”

De gedichtenbundel ’t is stil in mijn hoofd kost 16, 99 euro en is onder meer verkrijgbaar bij de Bruna in Budel. Het boek (ISBN: 9789464503791) kan ook rechtstreeks bij uitgeverij Boekscout worden besteld. 

Foto Romy