Europees Muziekfestival voor de Jeugd

NEERPELT (PELT) – Na twee digitale edities kan er in Pelt terug een fysiek festival georganiseerd worden. Samen met de steun van Koor en Stem en andere partners heeft het EMJ hard gewerkt om deze editie in deze onzekere tijden terug mogelijk te maken. Tot nu toe hebben een 50-tal groepen uit 10 Europese landen ingeschreven om deel te nemen aan deze editie. 

De helft komt uit Vlaanderen, de anderen komen uit heel Europa. De covid-pandemie, die nog niet overal redelijk onder controle is, heeft er helaas voor gezorgd dat er, voor de eerste keer sinds jaren, geen deelname is vanuit andere continenten.

De koren die ondanks de moeilijke  repetitiemogelijkheden toch weer een realistisch doel wisten te bereiken kunnen deelnemen aan een volwaardig festival.

Er is de gekende formule van de Juryconcerten met professionele beoordeling door een internationale jury. Voor de diverse reeksen hebben 6 Vlaamse componisten weer een mooi plichtwerk geschreven. Een aantal van de 200 plichtwerken uit het verleden kan vanaf nu ook vrij geraadpleegd worden via de EMJ-website.

Verder staan er diverse andere concerten en activiteiten op het programma. Vaste waarde is ook de kick Off met het “Kick Off- koor” samengesteld uit kinderen vanuit diverse Noord-Limburgse scholen.  Deze kinderen, die nog nooit in een koor gezongen hebben, maken  hier voor het eerst kennis met de koormuziek, met als hoogtepunt een optreden voor groot publiek in de Festivalhal. Ondergedompeld worden in het mooie van het koorzingen kan niet vroeg genoeg beginnen.

Vertrouwd blijven ook de Happening of  de indrukwekkende proclamaties die de motivatie om te blijven zingen in een koor telkens een extra boost geven.

Daarnaast is er ook het Webeunited project. Met de steun van Europa en samen met een 3 tal partner-Festivals wordt de cultuur van de kandidaat-EU-landen uit de Balkan geïntroduceerd. Maar ook onze Europese en Vlaamse  koorwereld wordt naar hen toe gepromoot. Koren en dirigenten uit Kosovo en Albanië zullen met workshops en concerten dit project mee ondersteunen. Meer dan ooit is de boodschap van verbroederen en verbonden blijven door muziek actueel. Het 70ste EMJ start op vrijdag 29 april en eindigt op maandag 2 mei. Het volledige programma is te vinden op www.emj.be .