CinemaPlus bij Cultuurkring 

HAMONT-ACHEL – Op donderdag 1 september om 14.00 uur programmeert Cultuurkring Hamont-Achel de film ‘Quo Vadis, Aida?’ in het kader van CinemaPlus. Dit gaat door in cinema De Walburg, Kerkstraat 28 in Hamont. De inkom is gratis met een cultuurpas of €7 voor een los ticket. 

Trouw aan de verantwoorde keuze van de vorige 12 (!)  jaargangen brengt de Cultuurkring Hamont-Achel ook deze keer toegankelijke films met een inhoud in een aparte stijl. Cinemaplus weerstaat aan de commerciële dominante (wan)smaak van geweld, shockerende scenes enz.

Het grens-publiek zal deze ‘Quo Vadis, Aida?’ met Belgische en Nederlandse inbreng zeker waarderen. Hij sluit mooi aan bij vorig werkjaar toen het thema “Vrouwen voor de camera” was.  Regisseuse is de Bosnische Jasmila Zbanic °1974 in Sarajevo. Zij vertelt het verhaal van een tolk in dienst van de Verenigde Naties tijdens de oorlog in Joegoslavië waar ze op de Nederlandse basis is gestationeerd. We kennen de dramatische afloop waar onder het oog van de Blauwhelmen meer dan 8.372 moslim vluchtelingen werden vermoord.

Deze fictieve weergave van de genocide door de ogen van  een stille anonieme getuige doet voor regelmatige cinemaplus-bezoekers o.a.  denken aan ‘Utoya’ over de moordenaar Breivnik: de genadeloze vernietigingsdrang. Het is geen helletocht zoals in Klimov’s ‘Come and See’ want er wordt geen geweld getoond. Er wordt gefocust op een vrouw die verbeten vecht voor het leven van haar man en twee zonen. Deze film won o.a. de Gouden Beer in Berlijn, één van de 14 prijzen die deze Nederlandse productie behaalde.