‘De kermis is ook een stukje Cranendonck-marketing’

BUDEL – Kermisliefhebber is de Cranendonckse wethouder Marcel Lemmen al van jongs af aan. De Cranendonckse kermiswethouder is dan ook helemaal in zijn element als de kermis in Budel, de grootste van de gemeente Cranendonck, dit weekend wordt afgetrapt. 

Ook in zijn tweede ambtstermijn heeft de Budelse VVD-wethouder Marcel Lemmen de Cranendonckse kermissen in zijn wethoudersportefeuille. En dat is niet toevallig. Hij heeft namelijk een grote passie voor de kermis. Lemmen: “Vroeger heb ik regelmatig meegeholpen met het opbouwen van de kermissen in onder meer Eindhoven, Woensel en Son en Breugel. Daar verrichte ik allerlei hand- en spandiensten. Ik voel daardoor ook heel erg mee met het wel en wee van de kermisexploitanten. Veel ondernemers hebben het op dit moment moeilijk.”

Hij is dan ook blij dat de kermis na een afwezigheid van twee jaar weer in het centrum van Budel neerstrijkt. De afgelopen twee jaar gooide corona telkens roet in het eten. In 2020 ging de kermis in Budel helemaal niet door en vorig jaar verhuisde de kermis naar het evenemententerrein aan de Poelderstraat in Budel. 

De kermis is een echt dorpsfeest dat thuishoort in het centrum van Budel, aldus de wethouder: “Vorig jaar werd er uitgeweken naar de Poelderstraat, maar dat was puur vanwege corona. Het is en blijft een eenmalige actie.”

De kermis telt dit jaar dertig attracties. Lemmen: “Alle plaatsen zijn bezet. De exploitanten die in 2019 aanwezig waren in het centrum zijn allemaal opnieuw van de partij. Dat geldt ook voor de spectaculaire attractie Fire-Ball, die toen al op de zaterdagavond moest afhaken vanwege een technische storing.”

Hij trots op de kermis in Budel. “Het is een prachtige kermis, met veel exploitanten die vaak al generaties lang naar Budel komen. Zij praten altijd met groot enthousiasme over de carré-opstelling van de kermis. Verder is er goede afstemming tussen de attracties van klein en groot vermaak. Ook is er een uitstekend samenspel met de horeca. Daarnaast hebben we opnieuw goede afspraken met de exploitanten kunnen maken, waardoor de prijzen van de attracties op hetzelfde niveau zijn gebleven als vorig jaar.”

“De kermis is ook een stukje Cranendonck-marketing”, zegt Lemmen. Natuurlijk komen de meeste bezoekers uit Budel en de overige Cranendonckse kernen, maar ook kermisliefhebbers uit onder meer Weert, Hamont en Pelt weten de weg naar het vijfdaagse kermisvermaak te vinden.

Centrumplan
Ook na de realisatie van het centrumplan voor Budel, dat de komende jaren wordt uitgerold, is er in het dorpshart voldoende ruimte voor de kermisattracties. Onder meer de Deken van Baarsstraat wordt onder handen genomen. Daarnaast ondergaat ook het Capucijnerplein een metamorfose. Het plein voor het gemeentehuis wordt omgetoverd in een belevingsplein met veel groen. Lemmen: “De kermis moet ook in de toekomst kunnen blijven landen in het centrum. Dat is een traditie die we moeten koesteren. Er blijft voldoende ruimte voor de attracties. De ontwikkelingen in het centrum hebben mogelijk wel tot gevolg dat er met enkele attracties wat geschoven moet worden.”

Samen met collega-wethouder Hennie Driessen opent Lemmen zaterdag de kermis. Dat gebeurt volgens goed gebruik om 19.00 uur vanuit de kraam van Hernieuwde Levenskracht.