Enveloppenspel Hernieuwde Levenskracht is al jaren een begrip

BUDEL – Ook terug van weggeweest op de Budelse kermis is het enveloppenspel van de stichting Hernieuwde Levenskracht. De attractie is al jaren een begrip onder de kermisbezoekers.

Hernieuwde Levenskracht is ontstaan vanuit de landelijke vereniging Herwonnen Levenskracht. Deze vereniging is net na de Tweede Wereldoorlog opgericht om mensen, die getroffen werden door tuberculose (tbc) de financiële mogelijkheden te bieden naar een sanatorium te gaan. Toen de ziekte was teruggedrongen ging Herwonnen Levenskracht in Budel en de omliggende kerkdorpen verder als Hernieuwde Levenskracht. 

Met de opbrengst van het enveloppenspel (en daarvoor het Rad van Avontuur) op de kermissen in Budel, Budel-Schoot, Gastel en in het verleden Budel-Dorplein, verzorgt de stichting al decennialang activiteiten voor zieken, gehandicapten, eenzamen en ouderen. Ook worden er verschillende andere acties gehouden. 

Vorig jaar bestond Hernieuwde Levenskracht 75 jaar, maar vanwege corona werden de feestelijkheden verschoven naar 2026 als het 80-jarig bestaan wordt gevierd. “We hebben in 2020 en 2021 door corona ook nauwelijks inkomsten binnengekregen om iets te organiseren”, vertelt bestuurslid Maria de Haas. De kermis in Budel-Schoot was onlangs de eerste kermis waar de wagen van Hernieuwde Levenskracht weer stond opgesteld. De opbrengst was bemoedigend. “Die was beter dan het laaste jaar voor corona. Daaruit blijkt dat ook jongeren ons goed weten te vinden”, zegt De Haas.

Nieuwe vrijwilligers, bijvoorbeeld voor het afleggen van huisbezoeken, zijn altijd welkom bij Hernieuwde Levenskracht. Voor meer informatie kan er een mail worden gestuurd naar info@hernieuwdelevenskracht.nl. Zie ook de website hernieuwdelevenskracht.nl.