Harmonie EMM maakt kermiscomeback

BUDEL – Het is al vele jaren een goed gebruik dat harmonie Eendracht Maakt Macht (EMM) de opening van de kermis in Budel op muzikale wijze opluistert. Van deze traditie werd in 2020 en 2021 vanwege corona afgeweken, maar zaterdag maakt de harmonie haar comeback. 

“We waren ook vorig jaar, toen de kermis op het evenemententerrein aan de Poelderstraat werd gehouden, graag van de partij geweest. Maar dat was toen niet mogelijk vanwege de geldende coronamaatregelen”, vertelt EMM-voorzitter Johan Vos.

Vroeger ging de Budelse harmonie veelvuldig de straat op om op te treden, bijvoorbeeld tijdens carnaval of voor het brengen van serenades bij bijzondere jubileumvieringen. “Zo werd er onder meer opgetreden als eerbetoon voor de militairen die in Nederland-Indië hadden gevochten”, weet Vos.

Tegenwoordig wordt er veel minder vaak in de buitenlucht gespeeld. Vos: “Daar lopen we meer risico dat onze instrumenten beschadigd raken. De kans op een valpartij is er namelijk een stuk groter. Daarnaast zijn koude temperaturen niet goed voor het instrumentarium.”

Vaste momenten dat de harmonie uitrukt zijn onder meer Dodenherdenking en Koningsdag. “Een aantal optredens in de buitenlucht willen we graag in stand houden. Het past ook bij het streven van de harmonie om zich regelmatig aan de inwoners van Budel te presenteren.”

Aan het einde van de zomervakantie zijn er meestal twee optredens gepland: bij de avondvierdaagse van Kindervakantiewerk in Budel en de jaarlijkse dorpskermis. “Meestal lukt het ons om een vijftigtal muzikanten voor het optreden bij de kermis te mobiliseren. Het merendeel van onze leden houdt daar in hun agenda rekening mee.”

Jarenlang werd er in een uniform – met een karakteristieke rode jas – uitgerukt. Ruim tien jaar geleden gebeurde dit voor het laatst. Vos: “Inmiddels zijn we overgestapt op zwarte concertkleding. Dat is wat comfortabeler. Ook onze jeugd is er blij mee. Jongeren vinden een uniform vaak oubollig.”

Ook de stok van de tambour-maître behoort inmiddels tot de relikwieën van de harmonie. “De tijden veranderen”, zegt Vos. De voorzitter verwacht dat er stilaan ook een einde komt aan het spelen van marsmuziek tijdens de opening van de kermis. “Er wordt dit jaar, of anders volgend jaar, ingezet op het spelen van meer populaire muziek.”