Laatste loodjes voor Brabantsedagcreatie De Lambrekvrienden

REGIO – Voor hun nieuwste Brabanstedagcreatie ‘Budel valt voor Oom Gips’ liet wagenbouwersgroep De Lambrekvrienden uit Heeze zich inspireren door dr. Antonius Mathijsen, de uitvinder van het gipsverband. De groep is deze week bezig met de laatste loodjes voor het rijdende theaterspektakel dat zondag vanaf 13.30 uur door Heeze trekt. 

Door Roy de Leijer

De Brabantsedag gaat over het verleden van het Hertogdom Brabant, inclusief het Belgische deel. Dit wordt op eigentijdse wijze tot leven gebracht binnen een jaarlijks thema. Dit keer is dat ‘Eureka!’, waarbij uitvindingen (tot en met 1973) en hun ontdekkers centraal staan. De in Budel geboren en in Hamont overleden legerarts Antonius Mathijsen vond in 1851 in Haarlem het gipsverband uit. Zijn uitvinding zorgde voor een doorbraak in de medische wereld. Het inspireerde wagenbouwersgroep De Lambrekvrienden om een eerbetoon aan Mathijsen te brengen. Deze week leggen de Heezenaren de laatste hand aan hun paradewagen.

Afgelopen zaterdag en dinsdag namen al verschillende mensen een kijkje in de bouwtent van De Lambrekvrienden, waaronder de Cranendonckse wethouder Hennie Driessen. Voor bouwstress zorgde het bezoek het niet. “We liggen goed op schema”, vertelt Stijn van Meerwijk, ontwerper bij De Lambrekvrienden. Hij kijkt uit naar zaterdag als de wagen uit de bouwtent wordt gereden. Van Meerwijk: “Dat geeft altijd een bijzonder mooi gevoel. Pas op dat moment zie je hoe een tekening met een schaal van één op zoveel dankzij de inzet van heel veel mensen werkelijk is geworden.” 

In het ontwerp zijn niet alleen het Mathijsen-monument in Budel, maar ook bekende Budelse gebouwen verwerkt. Dat is gebeurd met oog voor allerlei kleine details en veel originele vondsten, zoals een haan met een gebroken pootje op de Budelse kerktoren (Mathijsen probeerde zijn gipsverband namelijk eerst uit op kippen). Van Meerwijk: “Verder hebben we onder meer het vaandel van de Budelse harmonie Eendracht Maakt Macht nagemaakt. Een kleine ossekop verwijst naar café-zaal De Bonte Os en op het Schepenhuis zie je straks het oude logo van de gemeente Budel terug.”

De laatste weken is het volle bak in de bouwtent van De Lambrekvrienden. Er wordt niet alleen volop gebouwd. Zo wordt in het naaiatelier hard gewerkt aan de kleding voor de ruim honderd paradedeelnemers. En inmiddels zijn de repetities voor het rijdende theaterspektakel in volle gang. 

De creatie van De Lambrekvrienden over een van de bekendste inwoners van Budel en Hamont trok afgelopen zaterdag al de nodige bekijks tijdens de Open Tenten Tocht van de Brabantsedag. Brabantsedagfans konden die dag bij de wagenbouwersgroepen een kijkje achter de schermen nemen. Ondanks de het regenachtige weer werden de zestien bouwtenten drukbezocht. “De bezoekers kwamen onder meer uit Gouda, Uden en Bergeijk. Er zijn zelfs mensen uit Canada een kijkje komen nemen. Een Canadees jongetje had zijn been in het gips zitten, wat het bezoek nog specialer maakte”, vertelt Mark Koenen van de themacommissie van De Lambrekvrienden. Bezoekers uit Budel zagen veel bekende gebouwen uit het dorp terug in de paradewagen, zoals het Schepenhuis, maar ook het oude snoepwinkeltje ’t Kluutje.

Dat gold ook voor de Cranendonckse wethouder Hennie Driessen die dinsdagavond op uitnodiging van burgemeester Paul Verhoeven van Heeze-Leende een bezoek bracht aan De Lambrekvrienden. Hij was onder de indruk van de creatie. “Het verhaal achter het gebroken kippenpootje kende ik bijvoorbeeld nog niet”, aldus de wethouder. 

De theaterparade die zondag vanaf 13.30 uur door Heeze trekt is het hoogtepunt van de 64ste Brabantsedag. Daaromheen zijn er van 10.00 tot 19.00 uur verschillende activiteiten met muziek, theater, vermaak en horeca op het paradeparcours en de verschillende sfeerpleinen. Optredens zijn er onder meer van Björn van der Doelen, Duo dos Esquinas, Mad Science en bluesrockband La Grange. Meer info: brabantsedag.nl.

Foto: Mark Koenen van De Lambrekvrienden met de Cranendonckse wethouder Hennie Driessen.