Nieuw initiatief om 34 jaar oude moord op te lossen

CRANENDONCK – Met een website en Facebookpagina wil een burgerinitiatief het publiek opnieuw betrekken bij het oplossen van de in 1989 gepleegde moord op de 32-jarige Wies Hensen uit Budel. De initiatiefnemers denken dat er mensen zijn die meer kunnen vertellen over ‘een destijds al ouder en lawaaierig bestelbusje’ én over twee jongemannen, van wie er één opvallend blonde krullen had. 

Wies werd op 29 augustus 1989 om 21.45 uur nog gezien op de Budelse kermis. Ze was met twee jongemannen die volgens getuigen niet uit Budel zelf kwamen. Twee uur later zag een buurtbewoner 18 km verderop aan de Loonderweg in Dommelen een bestelbusje stoppen. Hij hoorde open- en dichtslaande deuren en gerommel in de laadruimte, waarna het busje met gedoofde lichten wegreed. Precies op die plek vonden fietsers de volgende ochtend het dode en ontkleedde lichaam van Wies. Ze was door verstikking om het leven  gekomen. 

Hoewel destijds enkele mannen zijn gearresteerd, werd de zaak niet opgelost. In 2021 lanceerde de politie Oost-Brabant een ongekend publiciteitsoffensief, nadat het Nederlands Forensisch Instituut uit oud sporenmateriaal een bruikbaar DNA-spoor had weten vast te stellen. Met onder meer een 4-delige podcastserie vroeg de politie het publiek opnieuw om mee te denken. Het leverde zo’n 200 tips op. Helaas zonder het gewenste resultaat. 

Met de website www.wieshensen.nl richten initiatiefnemers Joop Donkers en Sander Meyer zich opnieuw tot het publiek. Met name vragen ze de twintigers van toen in de regio Valkenswaard en Cranendonck nog eens goed te graven in hun geheugen én in hun oude foto-albums. Er móeten mensen zijn die herinneringen hebben aan het destijds al oudere en lawaaierige bestelbusje met aan de rechterkant een rolluik en aan de linkerkant waarschijnlijk een schuifdeur. Datzelfde geldt voor de twee jongemannen, met name de wat grotere man, 180 à 185 cm, met zijn opvallende blonde krullen tot op de schouders. De andere man was iets kleiner. Hij had donker en als ‘borstelig’ omschreven haar. De familie van Wies hoopt dat er na 34 jaar een antwoord komt op hun vragen. Ze steunen het nieuwe initiatief dan ook van harte. Meer informatie: www.wieshensen.nl