Eureka: theaterparade in Heeze

HEEZE – De Brabantsedag in Heeze is om niet snel te vergeten. Zomaar even 16 overweldigend mooie en grote praalwagens trokken doorheen de Heezer straten en dus ook voorbij de perstribune. Toeschouwers zoals de zes mensen van de pers die de persjury vormden konden profiteren van een plekje op de overdekte VIP tribune. Door de buien in het begin van de namiddag moesten veel andere van de naar schatting 30- tot 50 duizend mensen hun paraplu bovenhalen. Bij de persjury waren mensen van HAC weekblad, Eindhovens Dagblad, ANP, Omroep Brabant en internetpers van Eindhoven News en Eindless Media. De jury kreeg als opdracht om een objectief puntenoordeel te vellen over de 16 deelnemende wagens die passeerden.

Tekst en foto’s Ben Ieven

Na de optocht kwam de jury bijeen om de individuele punten bij elkaar op te tellen en na overleg de winnaar met de hoogste score aan te duiden. Alle zes de juryleden waren het unaniem eens met de score en waren het gelijk gestemd dat één winnaar duidelijk die titel verdiende. Dat was zoals ondertussen bekend de Vriendenkring De Rijten met ‘De Oerknaltheorie’. Om deze praalwagen te bekijken had je eigenlijk misschien iets te weinig tijd want die bestond uit zoveel onderdelen en mensen die het onderwerp uitbeeldden dat je het gevoel kreeg dat je nog niet alles gezien had. Buiten de massa bezoekers die al op tijd waren om naar de optocht te gaan kijken was het mooi om te zien hoe al vroeg genoeg de bewoners langs de optochtroute zich geïnstalleerd hadden. Sommigen hadden een eigen kleine tribune gebouwd met tafels, anderen hadden hun complete set tuinstoelen naast de nadarhekken geplaatst en werden er ruim drank en hapjes aangevoerd. Dat het reeds de 64e maal was dat deze dag georganiseerd werd was te merken aan het aantal gemotiveerde vrijwilligers en de perfecte organisatie van het geheel. Overal was duidelijk aan gedacht. Zo reden er bijvoorbeeld achteraan de stoet nog twee extra tractoren die klaar waren om defecte trekkers te vervangen of vanaf een van de verderop gelegen parkings waren busjes ingelegd om de personen ter plekke te brengen. De straatlampen op de praalstoetroute van Heeze waren dusdanig gemaakt dat die tijdens de parade draaibaar gemaakt waren om de hoge praalwagens doorgang te kunnen bieden. Het thema van dit jaar ‘Eureka’ met uitvindingen, ontdekkingen en theorieën heeft de 16 deelnemende groepen geïnspireerd tot de meest bijzondere en soms bizarre uitwerkingen. Negen van de 16 wagens beeldden een uitvinding uit van een Belg die immers destijds vaak ook deel uitmaakten van het Hertogdom Brabant.  Dr. Anthonius Mathijsen kreeg de aandacht van de Lambrekvrienden uit Heeze. Dr. Mathijsen, uitvinder van het gipsverband, was weliswaar een Nederlander (1805) uit Budel maar heeft ook in Hamont gewoond. Hij is daar ook gestorven in 1878. Zowel in Budel als in Hamont is een monument voor hem gebouwd en een straat naar hem genoemd. De optocht werd gestart door ‘Een truttenschudder met jarretelaandrijving’, een Dafje uit de jaren vijftig met daarin 4 ‘trutten’. Zo werd in Nederland dit autootje destijds gekscherend genoemd.  Het komende jaar zal de Brabantsedag 65 jaar bestaan. Het blijft een verrassing welk thema dan zal worden aangesneden.