Regenbuien kunnen paradepret Brabantsedag niet bederven

HEEZE – De zestien wagenbouwersgroepen van de Brabantsedag toonden afgelopen zondag opnieuw hun vindingrijkheid en creativiteit. Hun odes aan Brabantse uitvindingen en uitvinders kregen veelvuldig de handen van het paradepubliek op elkaar. Veel groepen hadden hun huizenhoge decors tot in de kleinste details afgewerkt.

Door Roy de Leijer

Dat gold in het bijzonder voor algemeen winnaar Vriendenkring De Rijten met ‘Het ontstaan van alles’, maar ook voor Vriendenkring De Lambrekvrienden, die met hun eerbetoon aan Antonius Mathijsen op de Budelse tour ging. 

Voor het eerst in jaren waren de weergoden de Brabantsedag niet goed gezind. De deelnemers en bezoekers werden getrakteerd op enkele flinke regenbuien, maar ondanks dat de paraplu’s en poncho’s regelmatig tevoorschijn moesten worden gehaald, kon het de paradepret niet drukken. De 64ste editie van de cultuurhistorische optocht verliep op rolletjes. De honderden acteurs, jong en oud, lieten zich niet van de wijs brengen door de weersomstandigheden. Hun hartverwarmend acteursspel deed de koelte vergeten.

Op en rond het paradeparcours genoten duizenden bezoekers van muziek, straattheater en ander vermaak. Al ruimschoots voor de start waren er op de centrumwegen optredens van verschillende artiesten, zoals het Koninklijk Woensels Muziek Corps en de zingende marskramer Luc Vaessen.

De tienduizenden bezoekers kwamen ook dit jaar van heinde en verre. Dat moet ook bijna wel, want een groot deel van de dorpsbewoners heeft ieder jaar een rol in het rijdend theaterspektakel, waarin het verleden van het Hertogdom Brabant, inclusief het Belgische deel, centraal staat. Deze historie werd dit keer tot leven gebracht binnen het thema ‘Eureka!’. Ruim twee uur lang trokken er zondagmiddag uitvindingen en uitvinders uit het voormalige Hertogdom Brabant door het centrum van Heeze: van het gipsverband en de Atlas-raket tot de praline en van de oerknal en asfalt tot de Body Mass Index. 

Als winnaar van vorig jaar mocht Vriendenkring De Rijten het spits afbijten met ‘Het ontstaan van alles’. De groep had gekozen voor de oerknaltheorie, het eureka-moment van de Belgische priester en uitvinder Georges Lemaître.

De groep gooide hoge ogen met haar parade-act. Dat gebeurde met tientallen levende standbeelden die verwezen naar bekende historische personen of gebeurtenissen. Er waren zoveel details in de wagen verwerkt dat een tweede of derde doortocht door Heeze geen overbodige luxe zou zijn geweest. Het publiek kwam ogen tekort, zoveel was er te zien. De groep werd ’s avonds voor het tweede achtereenvolgende jaar uitgeroepen tot winnaar van het algemeen klassement. Daarnaast won De Rijten de Persprijs.

De rijdende theaterdecors boden niet alleen veel kijkplezier. Bijzonder creatief was de vondst van Vriendenkring De Rooie Hoek. Zij brachten hun parade-onderwerp (de uitvinding van de praline) helemaal tot leven met de geur van chocolade. Ook indrukwekkend en enigszins gedurfd was de ‘monsterlijke’ asfaltfabriek van vriendenkring Haisjô. Met ‘Eureka? We walsen alles plat’ eindigde de groep op de tweede plaats in algemeen klassement. Acteurs waren er amper te zien, behalve hun benen en armen. Samen vormden ze een levende, allesverslindende machine.

Vriendenkring De Lambrekvrienden werd derde met ‘Budel valt voor Oom Gips – hulde aan Antonius Mathijsen’, over diens uitvinding van het gipsverband. Met hun stuntelige slapstick-optreden in de stijl van Laurel en Hardy zorgde de jubilerende vriendenkring (40 jaar) ook voor een vrolijke noot. De act van ‘brekebeentjes’ was tot in de kleinste details uitgewerkt. Behalve een prachtige kopie van het Mathijsen-monument was onder meer het vaandel van harmonie Eendracht Maakt Macht nauwkeurig onder de loep genomen. En ook het typisch Budelse woord ‘Kluutje’ ontbrak niet op de paradewagen.

De volledige uitslag is te vinden op brabantsedag.nl/uitslag.