Iets om over na te denken 

Begrijp de logica die banken gebruiken om mensen met hun betaalkaart te laten betalen!

Waarom zetten banken hun klanten onder druk om contante betalingen te laten vallen ten gunste van digitale betalingen? Waarom worden digitale betalingen steeds makkelijker?

Laten we eens ontdekken waarom. Laten we het volgende voorbeeld nemen: een biljet van 50 euro circuleert in de economie. Ik heb een briefje van 50 euro in mijn zak, ik breng het naar het restaurant en betaal mijn eten. De restauranteigenaar gebruikt datzelfde 50 eurobiljet om de rekening van zijn autowasstraat te betalen. De eigenaar van de carwash betaalt een kapsel bij de kapper. De kapper gebruikt die 50 euro om te winkelen op de markt. Na een onbeperkt aantal betalingen blijft het biljet van 50 euro een biljet van 50 euro, het heeft het circuit ingevuld waarvoor het is ontworpen, het heeft zijn functie vervuld voor iedereen die het als betaalmiddel gebruikt heeft.

De bank heeft niet ingegrepen en heeft dus niets verdiend bij deze transacties.

Wat als…? Wat als ik naar een restaurant ga en digitaal betaal met een betaalkaart, wat gebeurt er dan? De kosten van de digitale betaling die de restauranteigenaar in rekening brengt, inclusief de transactiekosten in procenten, bedragen gemiddeld 2,5%, wat 1,25 euro betekent voor elke latere betalingstransactie (dit betekent dat elke digitale betaling 1,25 € kost). Hetzelfde tarief geldt wanneer de restaurateur zijn digitale factuur betaalt aan de wasstraat; hetzelfde tarief geldt wanneer de eigenaar van het wasstation de kapper betaalt; deze verrichting wordt achtereenvolgens herhaald voor de volgende betalingen enz.

Zo is na de eerste 36 transacties de € 50 gedaald tot € 5 en de resterende € 45 is eigendom geworden van de banken! Bovendien bedragen de kosten van een bankpasje gemiddeld 2,25 euro per maand, zodat 50 euro na een maand besparingen slechts 47,75 euro bedraagt. Denk nu aan miljarden mensen en miljarden transacties. 

Banken zijn het beste voorbeeld van hoe je geld kunt verdienen vanuit het niets! Tegelijkertijd veroorzaken ze enorme schade, halen ze geld uit de circulatie en bevorderen ze de inflatie. Daarom zou het het beste zijn als we allemaal, of zo veel mogelijk mensen, gedecentraliseerde portefeuilles gebruiken voor onze transacties zolang er nog contant geld is, dat verplicht zal verdwijnen. Laten we allemaal nadenken over onze manier van betalen!

Ingestuurd door Jack Mennen